Kolmen vanhemman lapselle on vaikea löytää kastajaa

Polyamoriasta muodostuu jokaiselle jonkinlainen mielikuva, mutta harvemmalla on tietoa asiasta. Polyamorisissa suhteissa elävien mukaan kaapista ulostulo helpottuisi, jos yhteiskunnassa ja mediassa annettaisiin erilaisuudelle enemmän tilaa.

Kotimaa
Lemmenlukkoja Brooklynin sillalla New Yorkissa.
Justin Lane / EPA

Polyamoria, apilaperhe ja monisuhteisuus ovat vielä monelle vieraita käsitteitä. Työelämässä polyamoriaan suhtaudutaan Polyamoria- ja Monisuhteisuusyhdistys Ry:n aktiivin Marko Hennon mukaan nykyään vaihtelevasti.

– Vaikka en itse ole kohdannut suurempia ongelmia, tiedän, että esimerkiksi hoiva-aloilla ja opetuspuolella on vaikea olla avoimesti polyamorinen, Hento sanoo.

Hento kertoo itse monisuhteisesta elämäntavastaan vain kysyttäessä.

– Olen itse kertonut asiasta avoimesti, ja painottanut, että kyse on rakkaudesta. Juoruilu satuttaa, Hento sanoo.

Normista poikkeavia perhemuotoja karsastetaan

Perheitä, joihin kuuluu useampia vanhempia ja lapsia kutsutaan apilaperheiksi. Apilaperheet kohtaavat usein samoja ongelmia kuin sateenkaariperheet. Lainsäädäntö tunnistaa vain kaksi vanhempaa, mikä vaikeuttaa apilaperheiden arkea. Marko Hento kertoo esimerkin kastajaisista.

– Perhe, johon kuului kaksi äitiä ja yksi isä, joutui etsimään monta kuukautta pappia, joka suostui kutsumaan molempia perheen äitejä äideksi, Hento kertoo.

Käyttäytymiskulttuuri on Suomessa muuttunut huutelusta passiivis-aggressiiviseksi.

– Esimerkiksi naapurit saattavat tehdä lastensuojeluilmoituksia pelkästään sillä perusteella, että perheessä on useampi vanhempi, Hento sanoo.

Monisuhteisessa perheessä yhden elättäjän malli ei ole mahdollinen

Monisuhteita ja apilaperheitä ei tunnisteta yhteiskunnassa erilaisten etuuksien, kuten taloudellisten tukien, osalta. Monelle monisuhteessa elävälle onkin kannattavampaa ilmoittaa asuvansa alivuokrasuhteessa kumppaneidensa kanssa, kuin ilmoittaa elävänsä polyamorisessa suhteessa ja olevansa samaa ruokataloutta.

Marko Hennon mukaan kyse ei ole epärehellisyydestä, vaan talousajattelusta, jota yrityksetkin harjoittavat.

– Jos vastaat rehellisesti, voit saada tukea 200 euroa, mutta jos ilmoitat alivuokrasuhteesta, saat samoilla tuloilla lähes 700 euroa, Hento kertoo.

Jos esimerkiksi yksi kolmesta monisuhteessa elävästä henkilöstä saa hyvää palkkaa, vaikuttaa tämä kaikkien tukiin. Tämän vuoksi tällaisen perheen hyväpalkkaisin osapuoli joutuu, ainakin paperilla, maksumieheksi tai -naiseksi, ellei kolmen samassa taloudessa asuvan suhdetta ilmoiteta alivuokralaissuhteeksi.

– Se aika, että miehen tulee elättää koko talous, meni jo, Hento sanoo.

Hennon mukaan erilaiset asumisen ja elämisen tuet pitäisi muuttaa henkilökohtaisiksi.

Kela ei tunnista polyperheitä

Kelan asumistukiasioista vastaavan lakimiehen Mikko Horkon mukaan lainsäädäntö ei tunne monisuhteisuutta.

– Kela ei lähde arvioimaan esimerkiksi viiden samassa asunnossa asuvan suhdetta toisiinsa, vaan mennään sen mukaan, mitä on ilmoitettu, Horko sanoo.

Nykyään Kela selvittää asumistukia myöntäessään asunnossa asuvien suhteen laadun, mikäli merkit viittaavat siihen, että kysymys on avoliitosta.

Mikko Horko mieltää Kelan selvitysprosessit työläiksi, eikä pidä mahdottomana ajatusta siitä, että jatkossa kaikki olisi toisin.

– Eihän kukaan uskonut 20 vuotta sitten homoavioliittoihin, mutta tasa-arvoinen avioliittolaki syntyi kuitenkin ja se vaikuttaa myös etuuksiin.

Horkon mukaan tulevaisuudessa myös muiden marginaalissa elävien osalta asiat saattavat muuttua.