VR:n makasiinien kohtalo on edelleen iso kysymysmerkki

Keskustakirjaston rakentaminen alkaa tulevana syksynä, mutta kaupunki ei ole vieläkään tehnyt päätöstä vanhojen makasiinien tulevaisuudesta. Raunioiden kohtalosta on käyty kovaa kiistaa takavuosina ja vatvominen näyttää siirtyvän jälleen.

kirjastot
YLE

VR:n makasiinien rauniot ovat herättäneet vuosien varrella paljon mielipiteitä ja odottaneet päätöstä kohtalostaan jo pitkään. Keskustakirjaston rakennussuunnitelmien odotettiin viimeistään antavan suuntaa makasiinien tulevaisuudesta.

– Niistä ei ole tehty vielä mitään päätöstä. Asemakaavan mukaan ne säilytetään, eikä tässä vaiheessa ole lähdetty vielä tekemään kaavamuutosta. Se on sitten isompi keskustelu tulevaisuudessa, että mitä niille tulisi tehdä, sanoo hankepäällikkö Irmeli Grundström Helsingin kiinteistövirastosta.

Vanhat rauniot ovat jääneet keskustakirjaston mittavan hankkeen varjoon ja päätös niiden kohtalosta näyttää siirtyvän jälleen ainakin vuodella. Makasiinien ja tulevan keskustakirjaston vierekkäinen sijainti Töölönlahdella ei tuota ongelmia.

– Kirjastorakentamisen ajaksi makasiinit suojataan, eivätkä ne ole tiellä. Makasiinien tulevaisuutta lähdetään todennäköisesti miettimään tarkemmin silloin, kun kirjasto alkaa olla pystyssä ja henkilökuntaa vapautunut pohtimaan suunnitelmia.

Keskustakirjaston rakentaminen toteutetaan kahtena erillisenä urakkana. Ensimmäisen rakennusvaiheen työt on tarkoitus aloittaa syyskuussa ja yleisölle kirjaston on määrä aueta joulukuussa 2018.