1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Jo kolmivuotias haluaa korjata vääryyden, mutta vasta viisivuotias rankaisee

Tutkijat selvittivät lasten oikeustajun kehitystä nukkeleikeillä. Monille kolmivuotiaille ajatus varkaan rankaisemisesta oli niin ahdistava, että koe piti lopettaa.

tiede
Lapset leikkivät.
Lapset leikkivät.Daniel Reinhardt / EPA

Jo kolmivuotiaat lapset haluavat korjata näkemänsä vääryyden melkein yhtä usein kuin itseensä kohdistuvan. Väärintekijän rankaiseminen ei kolmivuotiaita vielä kovin paljon kiinnosta, mutta viisivuotiaille se on tärkeää.

Näin päättelevät saksalais- ja brittitutkijat, jotka selvittivät pikkulasten oikeustajun kehitystä nukkeleikkien avulla. Tutkimus on julkaistu Current Biology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä ja siitä kertoi yhdysvaltalainen National Public Radio (siirryt toiseen palveluun) (NPR).

Tutkimuksessa 137 lasta osallistui yksi kerrallaan erilaisiin koeasetelmiin. Yhdessä kokeessa ilkeä nukke varasti lapsilta keksejä. Toisessa lapset seurasivat vierestä, miten ilkeä nukke vei marmorikuulia viattomalta nukelta, joka parahti ahdistuksesta.

Lapset halusivat auttaa väärin kohdeltuja

Lapset eivät olleet kiinnostuneita vain omista kekseistään, vaan he halusivat myös auttaa väärin kohdeltuja nukkeja. Kolmivuotiaat palauttivat varastetut esineet alkuperäiselle omistajalle lähes 60 prosentissa tapauksista. Itseltään varastetut esineet he ottivat takaisin lähes 80 prosentissa tapauksista.

Tutkijat huomasivat myös, että varkaiden rankaiseminen ei näyttänyt kiinnostavan kolmivuotiaita. Yli puolet antoi väärintekijän pitää varastetun esineen, jos toisena vaihtoehtona oli sen siirtäminen kaikkien ulottumattomiin.

NPR:n mukaan monille taaperoille ajatus tavaran viemisestä varkaalta oli niin ahdistava, että koe piti lopettaa.

– Se oli niin ahdistavaa, että he alkoivat itkeä. He eivät ilmeisesti halunneet nukkejen kärsivän, tutkimusta johtanut psykologi Keith Jensen Manchesterin yliopistosta sanoi NPR:lle.

Viisivuotiaat jakelivat rangaistuksia useammin

Viisivuotiaat eivät arastelleet rangaistusten antamista yhtä paljon. He ottivat varkaalta marmorikuulat pois 70 prosentissa tapauksista, vaikka se tarkoitti, että kukaan ei voinut leikkiä niillä.

Jensenin mukaan lasten reaktiot viittaavat siihen, että kolmen vuoden ikään mennessä lapsi ymmärtää omistusoikeuden käsitteen ja tuntee empatiaa ahdingossa olevia kohtaan. Viisivuotiaat kuitenkin ovat jo aikuisten kaltaisia siinä, että he haluavat rangaista sääntöjä rikkoneita.

Lue seuraavaksi