Lokkien aggressiivisuus periytyy – pesäänsä puolustavalla lokilla paremmin jälkeläisiä

Voimakkaasti pesäänsä puolustavat lokit menestyvät muita paremmin. Ihminen voi puolustautua lokin hyökkäykseen nostamalla nopeasti käden pystyyn.

Kotimaa
Lokki on pesiytynyt työmaakopin katolle Lappeenrannassa.YLE Etelä-Karjala

Lokkitutkija Risto Juvaste kertoo, että lokki on oppinut kokemaan ihmiset vihollisena. Lokki puolustaa poikasiaan rääkymällä voimakkaasti, ja tekemällä syöksyjä ihmisen lähelle. Pelkoon ei silti ole aihetta, sillä lokki ei yleensä käy kiinni ihmiseen.

– Lokki ei ole koskaan käynyt minuun kiinni, mutta ne voivat kuitenkin lentää erittäin läheltä päätä. Huomattavasti vaarallisempia ovat esimerkiksi pöllöt, jotka puolustavat pesäänsä terävillä kynsillään, sanoo Juvaste.

Aggressiivisuus periytyy

Voimakkaasti poikasiaan puolustavat lokit saavat paremmin tuotettua jälkeläisiä, joten ominaisuus periytyy jälkeläisille.

Aggressiivinen piirre periytyy luonnollisesti myös jälkeläisille

– Jos lokki pystyy poistamaan viholliset aggressiivisella käyttäytymisellä, niin sillä menee paremmin jälkeläistuotannossa. Aggressiivinen piirre periytyy luonnollisesti myös jälkeläisille.

Puolustamisesta on selkeästi hyötyä, sillä pesäänsä puolustamattomien lokkien populaatiot pienenevät. Esimerkiksi suomenselkälokin populaatio on vähentynyt voimakkaasti. Vaaran uhatessa selkälokki lentää pesästään pois, ja se pyrkii olemaan mahdollisimman huomaamaton. Laji on luokiteltu Suomessa vaarantuneeksi.

Hyökkäykseen voi puolustautua

Juvasteen mukaan paras tapa puolustautua syöksyvää lokkia vastaan on nopea käden nosto. Lokki pelästyy ja saattaa lopettaa hyökkäilyn. Kovasta huutamisestakin saattaa olla apua, mutta varmin tapa on juuri käden nostaminen.

Paras tapa puolustautua syöksyvää lokkia vastaan on nopea käden nosto

– Vesillä liikkuessa voi nostaa esimerkiksi haavin pystyyn. Lokki ei lennä haaviin vaan ne väistävät sitä.

Linnun pommituksen osuessa kohdalle kannattaa naama pestä huolellisesti, vaikka Juvasteen mukaan esimerkiksi salmonellan tarttuminen linnun ulosteesta on harvinaista.

Pesimäaikana kaikki linnut ovat rauhoitettuja.