Armeniassa suurmielenosoituksia – Venäläiset poliitikot vihjailevat länsimaiden ohjailusta

Armenian hallitus ilmoitti viime viikolla, että sähkönhintaa nostetaan 16–22 prosentilla elokuusta lähtien. Mielenosoittajat vastustavat hinnankorotuksia.

Ulkomaat

Jopa 9 000 ihmistä on osoittanut mieltään sähkönhinnan nostamista vastaan Armenian pääkaupungissa Jerevanissa keskiviikkona, uutistoimisto AFP kertoo. Mielenosoitukset alkoivat jo maanantaina, ja mielenosoittajien määrät ovat kasvaneet päivä päivältä.

Armenian hallitus ilmoitti viime viikolla, että sähkönhintaa nostetaan 16–22 prosentilla elokuusta lähtien. Päätös tehtiin venäläisen energiakonserni Inter RAO:n armenialaisen tytäryhtiöstä pyynnöstä. Se perusteli hinnan nostamista sillä, että Armenian valuutan dramin kurssi on laskenut.

Armenian presidentti Serž Azati Sargsjan on tarjoutunut tapaamaan mielenosoittajien edustajia, mutta he ovat kieltäytyneet tapaamisesta. Mielenosoittajat vaativat presidenttiä ilmoittamaan televisiopuheessa, että sähkönhinnan nostaminen perutaan.

"Edessä pitkä kuuma kesä"

Mielenosoitukset ovat herättäneet huolta maan poliittisesta vakaudesta. Armenialla on läheiset poliittiset ja taloudelliset suhteet Venäjään, ja Venäjän talouden kriisi heijastuu sinne.

Armenian vienti Venäjälle on romahtanut ja Venäjällä työskentelevien armenialaiset rahalähetykset kotiin ehtyneet.

– Armenialla on todella edessään pitkä kuuma kesä, eikä se johdu niinkään säästä kuin kasvavasta tyytymättömyydestä ja mielipide-eroista, Armenian alueita tutkivan keskuksen johtaja Richard Giragosian sanoo uutistoimisto Reutersille.

Venäjä epäilee länttä

Venäläiset poliitikot ovat vihjailleet, että Armenian levottomuuksien takana olisi länsimaisia tahoja. Poliitikot ovat verranneet Armenian mielenosoituksia Ukrainan mielenosoituksiin, jotka johtivat Ukrainan Venäjä-mielisen presidentin Viktor Janukovytšin maastapakoon.

Jerevanin mielenosoittajat ovat kuitenkin kiistäneet kaikki yhteydet länsimaisiin järjestöihin ja Armenian oppositiopuolueisiin. Suurin osa mielenosoittajista on nuoria, ja he käyttävät sosiaalista mediaa mielenosoitusten järjestämiseen.

Mielenosoituksiin osallistui maanantaina 5 000 ihmistä, tiistaina 7 000 ja tänään keskiviikkona 9 000 ihmistä. Eilen tiistaina poliisi käytti vesitykkejä hajottaakseen mielenosoitukset, mutta tänään ne ovat toistaiseksi sujuneet rauhallisesti. Eilen poliisi myös pidätti 240 mielenosoittajaa, mutta heidät on vapautettu.

Armenia sijaitsee Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Se itsenäistyi syksyllä 1991 Neuvostoliiton hajottua. Armeniassa asuu 3,2 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters