Ranska hyväksyi urkintaoikeuksia laajentavan lain

Uusi laki hyväksyttiin samaan aikaan, kun tiedot Yhdysvaltain harjoittamasta vakoilusta kuohuttavat Ranskassa.

Ulkomaat

Ranskan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lain, joka lisää valtion tiedusteluviranomaisten oikeuksia kerätä tietoja kansalaisista.

Uusi laki antaa viranomaisten urkkia terrorismitutkintaan liittyvien ihmisten verkko- ja puhelinviestintää ilman, että siihen tarvittaisiin oikeuden lupa.

Ranskan hallitus on puolustanut lakia elintärkeänä terrorisminvastaisille toimenpiteille ja kiistänyt, että kyseessä olisi Ranskan versio Yhdysvaltain Patriot Act -vakoilulaista, joka hyväksyttiin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Pääministeri Manuel Valls on huomauttanut, että aiempi tiedustelulaki on vuodelta 1991, minkä vuoksi uusi laki on keskeinen terroristiuhkien torjumisessa.

Urkintaoikeuksien laajentamisen suosio oli kasvanut Ranskassa sen jälkeen, kun Pariisin terrori-iskuissa tammikuussa kuoli 17 ihmistä. Huhtikuussa julkaistussa mielipidekyselyssä lähes kaksi kolmasosaa ranskalaisista kannatti kansalaisoikeuksien rajoittamista ekstremismin torjumiseksi.

Kansalaisjärjestöt, muun muassa Amnesty International, ovat vastustaneet urkintaoikeuksien lisäämistä.

Ranskalaiset tiedotusvälineet kertoivat tiistaina vuotosivusto Wikileaksin paljastuksista, joiden mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA oli vakoillut Ranskan presidenttejä Francois Hollandea, Nicolas Sarkozya ja Jacques Chiracia.

Valkoisen talon edustaja kiisti keskiviikkona, että Yhdysvallat salakuuntelisi tai aikoisi salakuunnella Hollandea. Valkoinen talo ei kuitenkaan kommentoinut sitä, oliko Yhdysvallat aiemmin vakoillut Ranskaa.

Lähteet: AFP, Reuters