Natsien varastama, saksalaiserakon piilottelema teos huutokaupattiin miljoonahintaan

Max Liebermannin maalauksesta maksettiin 2,6 miljoonaa euroa. Erakoituneen saksalaisvanhuksen kotoa löydettiin kolme vuotta sitten satoja taideaarteita, jotka natsit olivat varastaneet toisen maailmansodan aikana.

Ulkomaat

Kolme vuotta sitten paljastuneesta natsien aikoinaan varastamasta taidekokoelmasta on myyty ensimmäinen teos. Saksalaisen Cornelius Gurlittin kotoa löytyneestä maalauksesta maksettiin Lontoossa järjestetyssä huutokaupassa 1,87 miljoonaa puntaa eli noin 2,6 miljoonaa euroa.

Erakoituneen Gurlittin Münchenissä sijainneesta asunnosta löydettiin yli 1200 taideteosta vuonna 2012. Nyt myyty teos oli saksalaisen impressionistin Max Liebermannin maalaus Zwei Reiter am Strand nach links, joka esittää kahta ratsastajaa rannalla. Kyseessä on toinen Gurlittin kätköistä löytyneistä kahdesta teoksesta, jotka on onnistuttu palauttamaan laillisille omistajilleen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan teoksen lailliseen perikuntaan kuuluva David Toren kertoo olleensa 13-vuotias, kun hän näki natsien vievän maalauksen isosetänsä asunnosta vuonna 1938. Nykyään 90-vuotias sokeutunut Toren sanoo, ettei maalauksesta ole hänelle enää iloa.

Satojen teosten omistajia etsitään yhä

Gurlittin asunnosta löytyneiden satojen teosten joukossa oli muun muassa Pablo Picasson, Edouard Manet'n ja Marc Chagallin maalauksia. Saksalaisviranomaiset ja sveitsiläinen Bernin taidemuseo yrittävät selvittää loppujenkin teosten laillisia omistajia.

Natsihallinto otti haltuunsa lukuisia taideteoksia toisen maailmansodan aikana Saksassa ja pitkin Eurooppaa. Tuhansia teoksia on palautettu omistajilleen tai näiden perillisille, mutta suuri osa on kadonnut. Liebermannin ratsastajamaalauksen natsit myivät eteenpäin, ja se päätyi Hitlerin laskuunkin työskennelleen taidekauppias Hildebrand Gurlittin haltuun. Hän puolestaan jätti sen perintönä pojalleen Corneliusille. Cornelius Gurlitt kuoli viime vuonna 82-vuotiaana.

Lähteet: AFP