Kela kaavailee: koko Itä- ja Keski-Suomi samaan vakuutuspiiriin

Kansaneläkelaitos Kela muokkaa organisaatiotaan ja aikoo yhdistää vakuutuspiirejään suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Itä- ja Keski-Suomen nykyisistä vakuutuspiireistä aiotaan muodostaa yksi suuri Itäinen vakuutuspiiri.

Kansaneläkelaitos
Kelan Yleinen asumistuki -lomake.
Tiina Jutila / Yle

Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen alueellisista Kelan vakuutuspiireistä aiotaan muodostaa iso Itäinen vakuutuspiiri ensi vuoden alussa. Uusi piiri käsittäisi noin 840 000 asukasta. Myös Jyväskylässä toimiva Kelan opintotukikeskus aiotaan yhdistää osaksi Itäistä vakuutuspiiriä.

Kelan mukaan uudistuksella ei ole vaikutusta sen toimipaikkaverkostoon, eikä henkilöstö joudu muuttamaan työn perässä.

– Jo nyt meillä eletään virtuaalimaailmassa, eikä tämä muutos tuo mukanaan fyysisiä keskittämisiä, palvelujohtaja Sari Hänninen toteaa.

Itäisen vakuutuspiirin johtajavalinnat on tarkoitus tehdä syksyllä 2015.

– Se on vielä auki, missä paikkakunnalla uuden vakuutuspiirin johtaja istuu. Sillä tulee olemaan enintään henkinen vaikutus, koska muuta hallintoa ei tule mukana, sanoo Hänninen.

Kela työllistää Pohjois-Savon alueella yli 200 henkilöä, myös Keski-Suomen vakuutuspiirissä on saman verran työntekijöitä. Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan vakuutuspiirit ovat henkilöstömäärältään pienempiä ja niissä molemmissa työskentelee noin 100 työntekijää. Jyväskylässä toimivassa opintotukikeskuksessa työskentelee noin 70 henkilöä.

Kelan suunnitelma on parhaillaan kunnissa lausunnoilla. Kelan hallitus käsittelee asiaa vielä kesän aikana.