Country-kappaleen takana on aina väkevä tarina

Rautalankamiehenä tunnettu Pekka Tiilikainen on viime vuosina tunnustanut kiintymyksensä country-musiikkiin. Vasta ilmestynyt uusi single on tehty yhdessä tuttujen äänien, Matti Eskon, Olli ja Marko Haaviston sekä Poutahaukkojen kanssa. Tunnelma kappaleessa "Miehet ovat menneet luotejakin päin" on kuin suoraan lännenelokuvasta, jossa karjapaimenet ratsastavat rauhallisesti preerialla, stetsonit otsalla.

kulttuuri
Pekka Tiilikainen
Miki Wallenius / Yle

Länkkärielokuvien tunnelma sopii Tiilikaiselle hyvin, sillä mies itsekin harrastaa satunnaisesti ratsastamista.

– Eilen olin pitkästä aikaa pidemmällä metsäreissulla ja vielä Ringo-nimisellä hevosella, naurahtaa Tiilikainen ja hieroo ratsastaessa kipeytynyttä selkäänsä.

"Miehet ovat menneet luotejakin päin" on kappale, jossa kolme miestä kertoo elämän murjomisesta. Mustankin pilven reunalla on usein edes pieni hopeinen reuna. Tiilikainen korostaakin, että kappaleen sanoma on ennen kaikkea se, että tunnelin päässä pilkottaa useimmiten valo.

Että ei oteta niin vakavasti, kyllä tästäkin selvitään.

– Olen optimisti, ja itse asiassa se optimismi on kyllä lisääntynyt tässä vuosien varrella. Tuossa kappaleessa kyllä nimenomaan tämä tällainen suhteuttaminen. Koen, että kolme eri henkilöä kertoo oman tarinansa ja suhteuttaa vähän näitä pieniä ja vähän isompia ongelmia elämässään. Vielä suurempiakin voisi olla. Että ei oteta niin vakavasti, kyllä tästä selvitään, pohtii laulaja.

Moni on tullut ulos country-kaapista

Country-musiikkia on perinteisesti parjattu joissakin piireissä. Nykyään moni ammattimuusikko tunnustautuu lännenmusiikin faniksi ja on rohkeasti astunut ulos country-kaapista. Pekka Tiilikainen myöntää ylpeänä omat juurensa. Miehen ensimmäinen lp-levy pienenä poikana oli Johnny Cashiä.

– Country on saanut nyt selvästi vähän sellaisen yleisen hyväksynnän. Se oli jossain vaiheessa vähän sama, kuin vanha suomalainen iskelmä tietyllä tavalla, että sitä on jossain piireissä halveksittu. Nykyään ymmärretään, että country on tarinan kertomista sittenkin, tietää Tiilikainen.

Rautavaara mattorullien keskellä

Yksi Pekka Tiilikaisen omista kaikkien aikojen idoleista on ollut Tapio Rautavaara, jota Pekka itsekin ehti lapsena kerran livenä kuulla. Paikka oli hieman epätavallinen. Idoli esiintyi mattokaupassa Oulussa.

Nykyään ymmärretään, että country on tarinan kertomista sittenkin.

– Mulla on sellainen selkeä muistikuva, että Rautavaara oli siellä mattorullien keskellä laulamassa kitaran kanssa. Menin siihen pienenä poikana vierelle kuuntelemaan, kun näytti niin isolta se mies. Tietysti varmaan aika ihaillen katselin siinä, muistelee Tiilikainen ensimmäistä kohtaamistaan julkkiksen kanssa.

Juuret ovat tärkeä asia

Hämeessä pitkään asunut Tiilikainen on kiertänyt Suomea paitsi keikkamatkoillaan, myös asuinpaikkakuntien vaihtumisen myötä. Mies kävi syntymässä Rovaniemellä ja asui hetken Lappeenrannassa, mutta jostain syystä juuret jäivät Kemiin.

– Olen Hämeessä asunut huomattavasti pidempään kuin Kemissä. Mutta kun on tietyssä iässä asunut ja kasvanut pohjoisessa, se vaikuttaa. Ja sillä tuntuu olevan koko ajan suurempi ja suurempi merkitys, miettii artisti omia juuriaan.

Tekeekö bändi miehen?

Pekka Tiilikainen on nuoruudestaan saakka kuulunut aina bändiin ja erilaisia kokoonpanoja onkin vuosien varrella kertynyt lukuisia. Pitääkö miehellä olla aina bändi?

– Beatmakersin jälkeen oli neljän kuukauden tauko. Muutenkin oli sellainen tauko, etten kuulut musiikkia ollenkaan. Se kesti sen neljä kuukautta ja sitten huomasin, että ehkä loppuelämä on parempi mennä näin, naurahtaa mm. Twistersin kanssa nykyään kiertävä Tiilikainen.