1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa – juuri suljettu vastaanottokeskus avataan uudestaan Punkalaitumella

Viime vuoden marraskuussa suljettu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus avataan jälleen Punkalaitumella Pirkanmaalla. Päätöksellä on huomattava taloudellinen merkitys sekä kunnalle että palveluntarjoajille.

Punkalaitumen vastaanottokeskus saa jälleen uusia asiakkaita. Kuva: Antti Eintola / Yle

Punkalaitumella saatiin tiistaina hyviä uutisia maahanmuuttovirastolta. Viime vuoden lopulla suljettu vastaanottokeskus otetaan uudelleen käyttöön ja jo elokuussa odotellaan ensimmäisiä asiakkaita.

– Tämä on positiivinen kesälomauutinen. Melkein joka kesälomalle on joku sattunut ja nyt tällainen, todella mieluinen tieto meille, kunnanjohtaja Lauri Inna iloitsee.

Päätöstä edelsi pitkä valmistelutyö. Lauri Innan mukaan asiasta käytiin kevään mittaan perusteellinen keskustelu, jossa oli mukana koko maakunta. Asiaa valmisteltiin maahanmuuttoviraston ja Varsinais-Suomen SPR:n kanssa.

Taustalla on Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvu alkuvuonna. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n uusimman pakolaisraportin mukaan vuoden 2014 lopussa pakolaisia oli maailmanlaajuisesti 59,5 miljoonaa, eli enemmän kuin koskaan aiemmin YK:n tilastohistoriassa.

Punkalaitumen lisäksi tulijoita riittää muihinkin vastaanottokeskuksiin niin, että paikkamääriä lisätään jatkuvasti. Esimerkiksi Mänttä-Vilppulaan on tullut 50 paikkaa lisää.

Työttömille taas töitä

Punkalaidunta on Innan mukaan markkinoitu suuren vastaanottokeskuksen toimipaikkana. Nyt keskukseen on suunnittelilla peräti 150 asiakaspaikkaa.

– Toiveita on suurentaa vastaanottokeskusta tästäkin, mutta  jos nyt päästäisiin alkuun 150 paikalla, niin sekin olisi hyvä, kunnanjohtaja Inna arvioi.

Tärkeintä Punkalaitumelle on se, että kunta saa takaisin ison määrän työpaikkoja. Paikkakunnalta ja naapurikunnistakin löytyy kunnanjohtajan mukaan työntekijöitä, joilla on kokemusta vastaanottokeskuksen toiminnasta.

Myös palvelujen tarjonta päässee hyvään vauhtiin. Vastaanottokeskuksen toiminta edellyttää palveluja, joiden tuottaminen osataan Punkalaitumella ja lähialueella.

Työntekijöihin oltu yhteydessä

SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen sanoo, että keskuksen entisiin työntekijöihin on oltu yhteydessä ja heistä saadaan kokoon keskeinen henkilökunta. Tarkkaa työntekijämäärää ei vielä tiedetä.

Työntekijät irtisanottiin viime vuonna, kun vastaanottokeskus marraskuussa suljettiin.

Keskuksesta on nyt tulossa suurempi kuin ennen. Aiemmin siellä on ollut enimmillään 120 asukasta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Punkalaitumen Sanomat.