Perussuomalaisten Elo: maahanpyrkijöiden laivat tulisi käännyttää Välimerellä

Kansanedustaja Simon Elon mukaan Suomeen otettavien pakolaisten määrää on mahdollista laskea hallitusohjelmakirjauksen perusteella. Kyseessä on "hallituksen sisäinen keskustelu", Elo sanoi Ylen aamutelevisiossa.

Ylen aamu
Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo.
Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo Ylen aamu-tv:ssä.

Perussuomalaisten kansanedustajan, suuren valiokunnan jäsenen Simon Elon mukaan hallitusohjelma mahdollistaa ensi vuonna Suomeen otettavien pakolaisten määrän pienentämisen 750 pakolaiseen. Hallitusohjelmassa puhutaan pakolaismäärän säilyttämisestä viime vuosien tasolla, mikä on 750 – 1050 pakolaista.

– Sisäministeri Orpo on sanonut, että se on mahdollista. Hallitusohjelma sen mahdollistaa. Se on hallituksen sisäisen keskustelun paikka, miten toimitaan, Elo sanoi Ylen aamutelevisiossa.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos mennään vapaaehtoiseen kiintiöjärjestelmään EU:n kautta, niin silloin olisi perusteltua luopua kansallisesta kiintiöstä kokonaan.

Elo ei kannata kiintiöjärjestelmää vaan haluaisi käännyttää maahanpyrkijöiden laivat Välimerellä.

– Ei taakanjakomekanismi ole kesätävä ratkaisu. Se enemmänkin houkuttaa ihmisiä tulemaan. EU:n Poseidon ja Triton -[rajavalvonta]operaatiot pitäisi muuttaa Australian-malliin, eli käännyttää laivat takaisin, ja, kuten EU on jo tehnytkin, tuhota pakolaisten käyttämiä laivoja Libyan rannikolla, Elo sanoi.

Hallituksen pakolaislinja on ollut viime päivinä keskustelun kohteena. Aiemmin hallitus linjasi, että jos Suomeen siirretään turvapaikanhakijoita muista EU-maista, olisi kiintiöpakolaisten määrää vähennetty.

Eilen keskiviikkona EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi on valmis käsittelemään komission esitystä Italian ja Kreikan siirtolaistulvan helpottamiseksi. Tarkkaa Suomeen tulevien pakolaisten määrää ei ole vielä selvillä.