Nuorten työllistämisrahat jäissä – Vastavalmistuneen työpaikka jäi haaveeksi

Työllistämisrahat ovat loppumassa. 26-vuotias vastavalmistunut sai kuulla nuorille suunnattujen määrärahojen loppumisesta ikävällä tavalla. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lisämäärärahoja ei ole luvassa.

Kotimaa
Nuorten työllistämisrahat ovat loppumassa.
Henrietta Hassinen / Yle

Työllistämisrahat ovat tiukassa kaikkialla Suomessa.

Vähiin käyviä määrärahoja kohdennetaan nyt pitkäaikaistyöttömille, mutta nuorisotakuun piirissä oleville nuorille tukea ei enää ole kaikkialla tarjolla.

Tieto on tullut osalle nuorista ikävänä yllätyksenä. Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi viime vuoden lopulla valmistunut Helmi Heinonen sai kuulla työllistymisrahojen loppumisesta kaksi arkipäivää ennen töiden alkamista.

– Olin ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja hain keväällä palkkatuettua työpaikkaa Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen projektista. Ennen hakemista varmistin Uudenmaan TE-toimiston virkailijalta, että minulla on oikeus palkkatukeen. Kävin työhaastattelussa ja minut valittiin. Hieman ennen töiden alkamista työnantaja soitti kertoakseen, että toimisto on evännyt minulta oikeuden palkkatukeen enkä voi vastaanottaa paikkaa, Heinonen kertoo.

26-vuotiaana vastavalmistuneena Heinonen on nuorisotakuun piirissä. Kesken Heinosen rekrytointiprosessin Uudenmaan TE-toimistossa tehtiin kuitenkin päätös, jonka mukaan vähiin käyneet palkkatukirahat suunnataan pitkäaikaistyöttömille.

Työllistämisrahojen loppuminen yllätti

Päätös kohdennuksen tiukentamisesta tehtiin toukokuun lopussa. Heinosta koskeva palkkatukipäätös tehtiin TE-toimistossa kesäkuun alussa. Päätöksistä ei ilmoitettu Heinoselle suoraan, vaan työnantaja sai kuulla asiasta ensimmäisenä. Myös Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen edustaja yllättyi.

– Olihan se ikävää kuulla näin kalkkiviivoilla. Meillä oli sellainen käsitys, että työllistämisrahoja olisi ollut vielä jäljellä, sanoo kulttuuripolitiikan osastopäällikkö Veikko Kunnas Helsingin kaupungin kulttuurikeskukselta.

Kunnaksen mukaan sama ongelma koski Heinosen lisäksi myös toista projektiin haastateltua nuorta, joka ei voinut aloittaa tehtävässä palkkatuen puuttumisen vuoksi. Puoli vuotta kestävän kokeilun on tarkoitus työllistää viisi henkeä.

Tilanne on kaikkien osapuolten kannalta erittäin vaikea.

Palvelujohtaja Anna Viitanen.

Uudenmaan TE-toimistosta kerrotaan, että toukokuun lopussa tehdystä päätöksestä tiukentaa työllisyysrahojen kohdennusta yli 300 päivää työmarkkinatukea saaneisiin ei ole tiedotettu julkisesti, mutta hakemuksia käsittelevät virkailijat ovat olleet yhteydessä työnantajiin.

Yksittäisiä tapauksia ei toimistosta lähdetä kommentoimaan, mutta palvelujohtaja Anna Viitasen mukaan tiukka työllisyysrahatilanne aiheuttaa normaalista poikkeavaa toimintaa koko valtakunnan työelämäpalveluissa.

– Tilanne on kaikkien osapuolten kannalta erittäin vaikea, Viitanen kertoo.

Työ- ja elinkeinoministeriössä ei seurata ELY-keskuksille ja TE-toimistoille jaettujen määrärahojen käyttöä, mutta ongelmat eivät rajoitu Uudellemaalle. Yle Oulu kertoi 9.6, että Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin palkkatukirahat ovat loppuneet.

Rahaa ei ole luvassa lisää

Hankala päätös rahojen kohdentamisesta tehdään suurimmaksi osaksi TE-toimistoissa. Työ- ja elinkeinoministeriö on korvamerkinnyt vuoden alussa tehdyssä määrärahajaossa osan rahoista pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen, mutta valtaosa määrärahoista on vapaasti käytettävissä. Päätöstä ei ole työmarkkinaneuvos Raija Saastamoisen mukaan muutettu vuoden aikana.

– TE-toimistot voivat päättää, mille kohderyhmille palveluja tarjotaan. Pitkäaikaistyöttömien ohella nuoret ovat prioriteettilistan kärjessä, Saastamoinen kertoo.

Helmikuussa ministeriö turvautui 20 miljoonan euron hätäpottiin, jolla paikkailtiin nopeasti huvenneita työllisyysmäärärahoja. Samanlaista ei ole tällä kertaa tarjolla. Ministeriöllä ei ole Saastamoisen mukaan tällä hetkellä jakamattomia määrärahoja ja lisämäärärahaa ei ole tiedossa.

Työllisyysrahoja syö työttömyyden sitkeänä jatkuva nousu. Tilastokeskuksen keskiviikkona ilmestyneen työvoimatutkimuksen mukaan toukokuun työttömyysaste oli 11,8 prosenttia, kun se edellisvuoden toukokuussa oli 10,7 prosenttia.

Helmi Heinonen hakee tällä hetkellä töitä ilman palkkatukimahdollisuutta.

– Toivon mukaan jotain tulee eteen, mutta vähän kyllä jännittää miten käy.