Hyppää sisältöön

Tienvarsien niitosta monta hyötyä: Parantaa turvallisuutta, asfaltin kestoikää ja torjuu vieraslajeja

Lapissa tienvarsien heinät niitetään leveämmältä kuin muualla maassa, sillä porokolaririski on täällä suuri. Liikenneturvallisuuden parantamisen lisäksi niitolla voidaan torjua vieraslajien leviämistä.

Tienvarsilla jätetään niittämättä uhanalaisten, silmälläpidettävien ja rauhoitettujen kasvien esiintymät. Kuva: Kaija Kervinen / YLE

Lapissa on alkanut tienvarsien heinikkojen niittäminen, jolla parannetaan liikenneturvallisuutta. Työt alkavat Etelä- ja Keski-Lapista, missä heinä on ehtinyt kasvaa jo melko korkeaksi.

Lapissa heinä niitetään alkukesästä neljän metrin leveydeltä tien reunasta ja myöhemmin ojan pohjalle asti. Leveämpi niitto on tarpeen, koska porokolarivaara on Lapissa suurempi kuin muualla maassa.

Heinän niittäminen matalaksi helpottaa tielle pyrkivien porojen ja muiden eläinten havaitsemista ajoissa.Raivaamattomat tienvarret myös houkuttelevat eläimiä teiden varsille.

Liikenneturvallisuuden paranemisen lisäksi niittämisellä on ELY-keskuksen mukaan muitakin etuja.

Esimerkiksi Lapissa vieraslaji lupiinin levittäytymistä teiden varsille pyritään estämään niittämällä sen kukinnot ennen siementen kehittymistä. Lupiini syrjäyttää tienvarsien niityiltä luontaisia kukkakasveja.

Ojien putsaamisella kasvillisuudesta on myös tärkeä tehtävä tierakenteen kestävyyden kannalta. Vesi virtaa niitetyssä ojassa paremmin, joten tien runko pysyy paremmin kuivana mikä taas lisää päällysteen kestoikää.

Myöhemmin kesällä ELY-keskus raivaa vesakoita teiden varsilta. ELY-keskuksesta muistutetaan, että niitto- ja raivauskoneet kannattaa ohittaa varoen.