1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Halpa hintakaan ei auta – lapsuudenkotisi kalusteet eivät kelpaa enää kenellekään

Kierrätyskeskukseen tuleva tavara kertoo, miten digitalisaation vaikutukset näkyvät kodeissa ja toimistoissa. Isoja toimistohuonekaluja tai cd-telineitä ei huoli juuri kukaan. Puhelinpenkit ja kirjahyllyt sen sijaan löytävät ottajansa.

Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Digiaikaan ja mobiiliin siirtyminen on tehnyt monissa kodeissa virattomaksi liudan huonekaluja. Listasimme kalusteita, jotka ovat päätyneet kodeista sekä toimistoista kierrätyskeskuksiin ja jääneet keskuksiin pyörimään toisinaan jopa riesaksi asti.

1. Cd-teline

Metallisia torneja kodin nurkissa? Digitalisaation ja elektroniikan nopean kehityksen näkee kierrätykseen tulevista kodin huonekaluista, kuten cd-telineistä.

Kierrätyskeskukseen päätyneet cd-telineet eivät kelpaa kenellekään.

– Ensin hintaa pudotetaan ja lopulta huonekalut puretaan, kertoo vastaava työvalmentaja Katja Olander Kierrätyskeskus Patinasta Lahdesta.

Cd-telineet jatkavat matkaansa Patinasta useimmiten metallinkeräykseen.

2. Puhelinpenkki

Perinteinen puhelinpenkki on monessa kodissa tarpeeton, jos lankapuhelinta ei ole. Tälle huonekalulle on kuitenkin vientiä.

Pääkaupunkiseudulla puhelinpenkin trendikkyys on kenties huomattu. Ainakaan ne eivät jää kierrätysmyymälöihin pölyyntymään.

– Mukavasti kiertävät eteenpäin sisustuselementeiksi, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen myymälätoimintojen johtaja Aatos Weckman sanoo.

Esimerkiksi vanha kunnon puhelinpöytä toimii laitteiden keskeisenä latauspisteenä.

Tom Johansson

Myös sisustusarkkitehtuurin vastuuopettaja Tom Johansson Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituutista mainitsee puhelinpenkin huonekaluksi, joka ei ole katoamassa kodeista.

– Tulee mieleen nykyinen retrobuumi. Esimerkiksi vanha kunnon puhelinpöytä toimii laitteiden keskeisenä latauspisteenä ja perinteinen kukkapöytä laajenee yrttiviljelyalustaksi parvekkeelle tai ikkunan läheisyyteen.

Johanssonin mukaan myös 1950-luvun korikalusteet ovat tulossa takaisin.

– Kaivetaan vanhoja, kun uutta ei keksitä.

3. Tv-taso

Televisioiden keventyessä, kaventuessa ja hypätessä seinälle, voisi kuvitella isoista tv-tasoista, joissa on tilaa dvd-levyille ja digiboksille, tulleen turhia.

Niitä ei kerta kaikkiaan kukaan halua.

Aatos Weckman

Ainakin vertaiskauppaan keskittyneellä Tori.fi-sivustolla tv-tasoja on myynnissä melkein kolme tuhatta koko maassa.

Kierrätyskeskuksiinkin tv-tasoja tulee, mutta Aatos Weckmanin mukaan ne eivät ole viime vuosina näkyneet erityisenä piikkinä muun tulevan tavaran joukossa. Toisaalta tv-tasot käyvät kyllä kaupaksi.

Putkitelevisiot ovat sitten jo ongelma erikseen.

– Niitä ei kerta kaikkiaan kukaan halua, Weckman sanoo.

4. Mitä käy kirjalle ja kirjahyllylle?

Käytetyille kirjahyllyille on kysyntää.

– Kirjahyllyillä on hyvä kierto. Purkuun menevät vain huonokuntoiset, Patinan Olander sanoo.

Hyllyjen lisäksi kirjat tekevät kauppansa. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa vuodsittain 250 000–350 000 kirjaa saadaan uudelleen käyttöön eli myytyä tai lahjoitettua eteenpäin.

Suomessa elektroninen kirja ei taida vielä olla yhtä suosittu kuin esimerkiksi Britanniassa.

Aatos Weckman

– Suomessa elektroninen kirja ei taida vielä olla yhtä suosittu kuin esimerkiksi Britanniassa, arvioi myymälätoimintojen johtaja Weckman.

– Digitalisaation ajalla tosin tietosanakirjat eivät mene kaupaksi, hän lisää.

5. Isot toimistopöydät

Kotien lisäksi toimistojen massiivisista kulmapöydistä on tullut kierrätykseenvarsinainen pulma. Digitalisaatio ja tiedon tallentaminen verkkoon ovat tehneet niistä usein tarpeettomia nykytoimistoissa, joissa suositaan kannettavaa ja kevyttä – ja tiedostotkin voi tallentaa paperin sijaan nettiin.

Ensin hintaa pudotetaan ja lopulta huonekalut puretaan.

Katja Olander

Toimistoista tuodut isot kulmapöydät ovat hankalia, tietää Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Weckman.

– Yritysmaailmassa mennään yhä kompaktimpaan kokoon. Kaikki mahtuu entistä pienempään tilaan.

Weckmanin mukaan iso toimistopöytä on esimerkki kalusteesta, joka on digitalisaation myötä käynyt monella työpaikalla tarpeettomaksi.

Myös Patinassa isot toimistopöydät jäävät myymättä eteenpäin.

Jätehuollossa digitalisaatio näkyy sähköromuna

Jäteasema Pillerissä Päijät-Hämeessä ei ole pantu merkille, että jätekuormissa olisi tv-tasoja tai cd-telineitä ruuhkaksi asti.

Viestintintäkoordinaattori Hanna Bergmanin mukaan digitalisaatio näkyy ennen kaikkea sähköromussa.

– Huonekaluja enemmän digitalisaatio näkyy jäteasemilla siinä, että ser-romun määrät ovat olleet nousussa viime vuodet. Sähkölaitteissa kierto jätteeksi on nopeampaa kuin ennen.