1. yle.fi
  2. Uutiset

Ovatko nämä kesän ensimmäiset kantarellit?

Maskulainen Tino Laine törmäsi iltalenkillään kantarelliapajaan. Sieniasiantuntijan mukaan lauha talvi ja sateinen alkukesä ovat edesauttaneet sienirihmastojen kasvua.

luonto
Kanttarelleja maassa kesäkuussa 2015.
Tino Laine

Yle Turun sähköpostiin lehahti keskiviikkoiltana kuva kantarelleista. Sienet oli ikuistanut Tino Laine Maskun Rivieralla uimapaikan lähellä.

– Lähdettiin vaimon kanssa iltalenkille ja jätettiin auto parkkiin. Siinä ne olivat ihan parkkipaikan vieressä. Ei otettu mukaan, kun olivat niin pieniä, Laine kuvailee.

Laine kertoo olleensa aikoinaan kovakin sienimies. Hänen aikakirjoissaan varhaisimmat merkinnät kantarelleista ovat tähän asti olleet heinäkuun ensimmäiseltä viikolta.

Silmät auki sienimetsällä

Alkukesän keltavahverot ovat melko harvinaisia, vahvistaa biologi ja Turun Sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen. Tavallisesti kantarellien aika ulottuu keskikesästä syksyyn.

– Aika etuajassa ne ovat. Sienikausi ei ole vielä kunnolla alkanut, Issakainen sanoo Tino Laineen löydöstä.

– Mutta ilman muuta, kun ensimmäinen havainto on saatu, voi antaa vinkkiä, että pidetään silmät auki sienimetsällä.

Issakaisen mukaan lauha talvi ja sateinen alkukesä ovat otollisia sienirihmaston kasvulle. Runsasta sienisatoa ei silti vielä uskalla luvata, sillä kyllin pitkä kuiva jakso voi nollata hyvät odotukset.

Oletko sinä jo löytänyt kantarelleja tai muita kesäsieniä? Otitko ilon irti huhtasienistä tai koivunkantosienistä? Osallistu keskusteluun.

Lue seuraavaksi