Oma someriippuvuus askarruttaa suomalaisia – alkurysäys Facebook-testiin kaatoi palvelimet

A-klinikkasäätiö tiedotti alkuviikosta Facebook-riippuvuutta mittaavasta testistä. Tämän jälkeen vastauksia on tullut tiuhaan tahtiin, ja alkurysäys jopa kaatoi säätiön palvelimet. Asia tuntuu askarruttavan ihmisiä todella paljon, toteaa viestintäpäällikkö Aino Majava.

Kotimaa
iPhone 5.
Andrew Gombert / EPA

A-klinikkasäätiön sähköisissä palveluissa on testi, jonka avulla voi selvittää, kuinka hyvin Facebookin käyttö on hallinnassa.

– Otimme testin käyttöön ihan kiinnostuksesta. Sosiaalinen media on ajankohtainen aihe, ja se tuntuu askarruttavan ihmisiä todella paljon, toteaa A-klinikkasäätiön viestintäpäällikkö Aino Majava.

Kiinnostus on näkynyt testin suosiona. Sitä on tehty torstain keskipäivään mennessä reilu 16 500 kertaa. Nuortenlinkki.fi:ssä testi on ollut auki huhtikuusta ja Päihdelinkki.fi:ssä toukokuusta asti. Valtaosa vastauksista on tullut sen jälkeen, kun A-klinikkasäätiö tiedotti testistä tiistaina. Vastauksia alkoi tulla sen jälkeen tiuhaan.

– Alkurysäys oli kova. Emme olleet varautuneet niin suureen suosioon, joten palvelimemme kaatuivat tiistaina aamupäivällä muutaman kerran. Asia saatiin kuitenkin nopeasti korjattua, eikä ongelmia ole enää ollut, kertoo projektisuunnittelija Heikki Luoto.

Luoto sanoo, että testin tuloksista kerrotaan tarkemmin, kun vastauksia on käyty enemmän läpi ja vastaustahti on hieman laantunut.

– Niitä tulee edelleen kovalla tahdilla.

Kun mielihyvä muuttuu ahdistukseksi

Tilastokeskuksen mukaan yli puolet suomalaisista aikuisista on rekisteröitynyt Facebookin käyttäjiksi. Se on muiden some-sovellusten ohella hyvin vahvasti läsnä monen ihmisen elämässä. Milloin käyttö muuttuu riippuvuudeksi ja ongelmaksi?

Hyvässä tapauksessahan sosiaalinen media on hyödyllinen ja mukava asia.

Aino Maijava, A-klinikkasäätiö

– Kun vähentäminen tai lopettaminen ei välttämättä onnistu, ja toiminnasta tulee haittoja sekä huolta, vastaa A-klinikkasäätiön Majava.

– Esimerkiksi sosiaalisissa suhteissa tulee sanomista, aikaa kuluu sosiaalisessa mediassa paljon, asioita jää tekemättä ja unirytmi menee sekaisin, hän jatkaa.

Päätös puhelimen sivuun laittamisesta voi Majavan mukaan aiheuttaa riippuvaiselle ahdistusta mutta myös fyysisiä oireita. Kun käyttö ei ole enää hallinnassa, sosiaalisen median palvelu ei ole enää hyväksi ihmiselle.

– Hyvässä tapauksessahan sosiaalinen media on hyödyllinen ja mukava asia, Majava muistuttaa.

Apua on tarjolla

Sosiaalisen median riippuvuus on osa toiminnallisia riippuvuuksia. Muita samaan kategoriaan kuuluvia ovat esimerkiksi rahapeli-, shoppailu- ja seksiriippuvuus.

– Riippuvuus syntyy mielihyvää tuottavaan toimintoon, jota tulee tehtyä helposti enemmän ja enemmän, Majava toteaa.

Hän kehottaa myöntämään mahdollisen ongelman ja puhumaan siitä ääneen. Jos oman lähipiirin kanssa jutteleminen ei auta, tarjolla on ulkopuolista apua esimerkiksi kuntien päihdepalveluissa, työterveydessä ja oppilaitosten terveyspalveluissa.

– Tärkeintä on, että pyrkii joko itsenäisesti tai keskustelun tuella esittämään muutostavoitteita, Majava sanoo.