1. yle.fi
  2. Uutiset

Räjähtävien turvatyynyjen korjaukseen taas tuhansia Toyotoja ja Nissaneja

Suomessa korjauskutsu koskee Toyota Corollaa, Yarista, Avensista ja Avensis Versoa sekä Picnic- ja SC-430-malleja, Nissanilla Pick-upia ja X-trailia.

talous
Nissan autoja rivissä.
CJ Gunther / EPA

Japanilaiset autovalmistajajätit Toyota, Nissan ja Mitsubishi ilmoittivat torstaina kutsuvansa vielä yli kolme miljoonaa autoa korjattavaksi vaarallisten turvatyynyjen takia.

Suomessa uusin takaisinveto koskee Toyota Corollaa, Yarista, Avensista ja Avensis Versoa sekä Picnic ja SC-430-mallia. Maahantuoja ei ole vielä saanut valmistajalta tarkkoja määriä, mutta autoja on myyty kymmeniä tuhansia.

Nissanilla taas tarkastuskutsukirje lähtee noin 3 000:lle Pick-upin ja X-trailin omistajalle.

Mitsubishillä korjaukset eivät koske Euroopan markkinoille myytyjä autoja.

Syynä ovat autojen vialliset turvatyynyt, jotka voivat laajentuessaan räjähtää sylkien samalla metallisirpaleita kuljettajan ja matkustajien päälle. Ongelman lähde on turvatyynyn laukaisevassa kaasupatruunassa. Vaarallisten turvatyynyjen epäillään aiheuttaneen kahdeksan kuolemantapausta maailmanlaajuisesti.

Toyota kutsuu tarkastukseen kaikkiaan vajaat 2 900 000 autoa, Nissan noin 200 000 ja Mitsubishi 120 000 autoa.

Japanilaisen osavalmistajan Takatan tekemät turvatyynyt ovat saaneet aikaan takaisinkutsujen aallon eri puolilla maailmaa, koska monet autoyhtiöt käyttävät niitä autoissaan.

Toyota on ilmoittanut, että toukokuussa ilmi tulleet turvatyynyviat koskevat noin 12,7 miljoonaa yhtiön autoa.

Pahiten viallisista turvatyynyistä on kärsinyt Japanin kolmanneksi suurin autovalmistaja Honda, joka on joutunut kutsumaan tarkastukseen yli 19 miljoonaa autoa.

Honda-auton ratti.
Korjauskutsun syynä ovat autojen vialliset turvatyynytKiyoshiota / EPA

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi