Hyppää sisältöön

Etsittiin mammuttia, löytyikin koira – ikirouta paljasti ainutlaatuisen muumion

Koiranpennun arvellaan kuolleen kivikauden maanvyörymässä. Ruumiinavaus paljasti täydellisenä säilyneen elimistön.

Kuvakaappaus The Siberian Times -lehden nettisivuilta. Kuva: The Siberian Times / Yle Uutisgrafiikka

Siperiasta löytyneelle, jään täydellisesti säilömälle koiranpennulle on tehty ruumiinavaus. Lähes 12 500 vuotta sitten kuolleen koiran muumio löytyi Jakutiasta neljä vuotta sitten. Löytäjät ovat veljespari, joka etsi kotikylänsä läheltä ikijäästä mammuttien syöksyhampaita.

Koillisessa federaatioyliopistossa Jakutskissa tehdyissä tutkimuksissa koira osoittautui noin kolmen kuukauden ikäiseksi nartuksi, kertoo The Siberian Times -lehti. Nimekseen koira on saanut Tumat löytäjiensä kotikylän mukaan.

Koiramuumio on koko maailmassa aivan poikkeuksellinen, sillä tallella on kaikki, niin turkki ja luut kuin sisäelimet. Täydellisyytensä vuoksi muumio on oiva löytö nykykorien sukupuun tutkijoille.

Tutkimuksiin on osallistunut venäläisten lisäksi asiantuntijoita Belgiasta, Kanadasta ja Saksasta. Kudosnäytteitä on lähetetty analysoitavaksi myös Tokion yliopistoon Japaniin.

Tumatin kohtaloksi uskotaan koituneen jokivarren maanvyörymä. Ruumiinavauksessa mahasta löytyi kaksi oksanpalasta, joiden perusteella tutkijat pohtivat, mahtoiko koira hamuta hampaillaan otetta oksasta, kun maanvyörymä vei siltä jalat alta.

Löytöpaikalta etsitään merkkejä Tumatin omistajista

Tumatin arvellaan kuuluneen yhteen varhaisimmista kesytetyistä koiraroduista, joita Keski-Aasian asukkailla oli kumppaneinaan. Muuttaessaan he veivät niitä mukanaan myös Amerikkaan.

Teorioita on kaksi, kertoo Tumatin tutkimuksiin osallistunut belgialainen paleontologi Mietje Germonpre. Toisen teorian mukaan koirat kesyyntyivät, kun ihmisten ruoanjätteet houkuttelivat ne yhä lähemmäksi ihmisasutusta. Toinen teoria on, että ihminen suoranaisesti kesytti koiran tuomalla pentuja kotiin.

Germonpre pitää omien tutkimustensa perusteella jälkimmäistä teoriaa todempana. Siperian koiralöydöstä hän toivoo lisänäyttöä käsitykselleen. 

Tutkimusprojektin johtaja Sergei Fjodorov puolestaan kertoo, että arkeologit palaavat Tumatin löytöpaikalle tämän kesän aikana. Toiveissa on, että ikirouta paljastaa jo löytyneiden kivityökalujen ja luisten nuolenkärkien lisäksi lisää merkkejä kivikautisista ihmisistä.

The Siberian Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden artikkelissa on runsaasti kuvia tutkimuksista.