Pelialan kasvu jatkui kovana viime vuonna

Kasvua ja kansainvälistymistä hakeneet ohjelmistoyritykset sekä menestyivät että epäonnistuivat kasvutavoitteissaan.

talous
Headnought peli Lappeenranta Technopolis eettinen tietokonepeli
Yle

Suomalaiset ohjelmisto- ja IT-palvelualat kukoistivat viime vuonna. Sektori kasvoi viime vuonna peräti viidenneksen, ilmenee Teknologiateollisuus ry:n ohjelmistoyrityskartoituksesta.

Toimiala kasvoi kokonaisuudessa 20,6 prosenttia. Sen sisällä peliala vastasi kahdesta kolmasosasta ohjelmistoalan kasvusta. Myös muiden ohjelmistoyritysten liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin globaalien ohjelmistomarkkinoiden kasvu keskimäärin.

Suurilla tietotekniikkayrityksillä ei mennyt yhtä hyvin. Niiden liikevaihto laski 2,2 prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihdon supistuminen vaikuttaa kuitenkin pysähtyneen, arvioidaan kartoituksessa.

Kartoituksessa selvitettiin myös yritysten kasvuhaluja useamman vuoden ajalta. Kootuista tiedoista selviää, että kasvua ja kansainvälistymistä hakeneet ohjelmistoyritykset sekä menestyivät että epäonnistuivat kasvutavoitteissaan.

Teknologiateollisuuden johtajan Jukka Viitasaaren mukaan vain kasvuhaluiset ja harkitusti riskiä ottavat yritykset vievät toimialaa eteenpäin.

– Kasvuyrittäjyys tulisi ottaa kansalliseksi kärkitavoitteeksi toimialariippumattomasti ja kannustaa siihen kaikin keinoin, Jukka Viitasaari sanoo.

Ohjelmistoyrityskartoityuksen toteuttivat Jyväskylän yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimusryhmät yhteistyössä Teknologiateollisuuden, Ohjelmistoyrittäjien ja tieto- ja viestintäatekniikan ammattilaisten TIVIA:n kanssa.