Syöpään sairastuu yhä useampi suomalainen – samalla hoitokustannukset kasvavat

Syöpäpotilaiden määrä on kasvussa Suomessa. Ennusteen mukaan syöpään sairastuu 10 000 ihmistä enemmän vuonna 2025 kuin nyt. Yhä usempi potilas elää yhä pidempään parantuneen hoidon takia. Potilasmäärien kasvu lisää myös taloudellisia paineita sairaanhoitopiireille.

Kotimaa
Sairaanhoitaja vaihtaa potilaan tiputuspussia sairaalahuoneessa.
Sairaanhoitaja antaa sytostaattihoitoa HUS:n Syöpätautien klinikalla Helsingissä.Yle

Tällä hetkellä syöpään sairastuu vuosittain noin 30 000 ihmistä. Ennusteiden mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana syöpään sairastuu yhä useampi. Vuonna 2025 syöpään sairastuu jopa 10 000 ihmistä enemmän kuin nyt.

Potilaiden määrän lisääntyessä kasvavat myös kustannukset. Pohjoismaiden syöpäunionin raportin mukaan syöpää hoidetaan Suomessa tänä vuonna 900 miljoonalla eurolla. Vuonna 2020 summan ennustetaan kohoavan 1 300 miljoonaan euroon.

Suurin osa kustannuksista syntyy siitä, että potilaita on enemmän ja yhä useampi potilas päätetään leikata.

Petri Bono

Syöpäpotilaiden määrä on kasvanut alkuvuonna erittäin voimakkaasti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. HYKS Syöpäkeskukseen lähetettiin alkuvuonna potilaita 13 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Samalla hoitokulut ovat nousseet kymmenyksen ja lääkekustannukset seitsemän prosenttia.

Rintasyöpä, eturauhassyöpä ja suolistosyöpä ovat yleisimpiä syöpiä ja niiden hoito maksaa eniten.

– Keuhkosyöpä on myös yksi yleisimpiä syöpiä. Näiden neljän tautiryhmän hoito syö eniten resursseja, kertoo HYKS Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Petri Bono.

Yhä useampi syöpä päätetään myös leikata. Syöpien leikkaushoito on lisääntynyt 31 prosenttia vuosien 2010 ja 2014 välillä. Leikkaukset ovat myös entistä vaativimpia, ja siksi niihin kuluu enemmän aikaa per potilas.

Syöpään sairastunut elää yhä pidempään

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että Suomessa jo yli 65 prosenttia syöpään sairastuneista on viiden vuoden kuluttua elossa diagnoosin jälkeen. Kehittyneet hoitomuotojen ansiosta potilaat voivat elää yhä pidempään parantumattoman syövän kanssa. Hoitomuotojen kehittyessä syöpäpotilaiden vuosittainen vastaanottotarve myös lisääntyy.

– Suurin osa kustannuksista syntyy siitä, että potilaita on enemmän ja yhä useampi potilas päätetään leikata. Ylipäätään potilaiden hoito on parempaa.

Ennusteen mukaan syöpään sairastuneiden määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan vielä merkittävästi, mikä luo taloudellisia paineita HUSille. HYKS Syöpäkeskuksen 120 miljoonan vuosibudjetti on vain osa HUSin 1,8 miljardin vuosibudjetista.

– Syövän kokonaiskustannukset ovat nousseet enemmän kuin oli budjetoitu. Syöpäkeskuksen osa on pieni, mutta syöpää hoidetaan myös muualla. Esimerkiksi kirurgian yksiköissä tehdään syöpäkirurgian lisäksi myös muuta kirurgiaa, joten syövän osuuden laskeminen irti kokonaisuutena on yllättävän hankalaa, Bono lopettaa.

Yhteensä HUSissa hoidettiin vuonna 2014 noin 45 000 syöpää sairastavaa potilasta.