1. yle.fi
  2. Uutiset

Leipuriliitto tyrmää kilpailuviraston ukaasin: "Emme ole antaneet hintasuosituksia"

Kuluttaja- ja kilpailuvirasto sekä Suomen Leipuriliitto ovat napit vastakkain. Viraston esittämä 55 000 euron seuraamusmaksu kilpailun rajoittamisesta on Leipuriliiton mukaan perusteeton.

Kotimaan uutiset
Leipää pussitetaan leipomossa.
Pasi Takkunen / Yle

Suomen Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen kertoo viimeisten neljän vuoden olleen piinaa.

Leipuriliiton toimistolle tehty yli kymmentuntinen ratsia, ja erilaiset selvityspyynnöt ovat häirinneet liiton edunvalvontatyötä Väyrysen mukaan merkittävästi.

– Tämä on kestänyt nyt neljä ja puoli vuotta. Ratsiat ja salamyhkäisyys saavat tämän näyttämään katalan juonikkaalta. Tämä näyttää siltä, että meillä ei ole puhtaita jauhoja pussissa.

– Emme ole voineet tiedottaa alan kustannuskehityksestä jäseniämme tänä aikana ollenkaan, Väyrynen puhahtaa.

Kilpailuvirasto vaatii Leipuriliiton sakottamista

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on jättänyt markkinaoikeudelle esityksen Leipuriliiton sakottamisesta.

Tämä näyttää siltä, että meillä ei ole puhtaita jauhoja pussissa.

Mika Väyrynen

Virasto esittää Leipuriliitolle 55 000 euron seuraamusmaksua lainvastaisista hintasuosituksista. Tällaisia hintasuosituksia ovat olleet viraston mukaan muun muassa liiton laatimat lehdistötiedotteet, joissa on käsitelty alan huonoa kannattavuutta ja siten asetettu painetta leipomotuotteiden hintojen nostamiseen.

Kilpailuviraston selvitysten mukaan Leipuriliitto on antanut jäsenyrityksilleen, eli leipomoille lainvastaisia hintasuosituksia vuosien ajan.

– Hintasuositukset ovat vakavia kilpailurikkomuksia. Yritysten pitää päättää itse hinnoistaan, riippumatta siitä, mitkä ovat todelliset kustannukset olleet, Kilpailu- ja kuluttajaviraston erikoistutkija Juuli Broms toteaa.

Kilpailuvirasto tulkitsee, että Leipuriliitto on pyrkinyt yhdenmukaistamaan ja nostamaan leipomoyritysten hintoja, vaikka leipomoyrityksissä ei välttämättä suoria hintojenkorotuspaineita olisi ollutkaan.

Missä menee hintasuosituksen ja edunvalvontatyön raja?

Kilpailuviranomainen on aiemmin puuttunut muun muassa Hiusyrittäjät ry:n antamiin vastaaviin suosituksiin. Korkein hallinto-oikeus on päätöksellään vahvistanut hintasuositusten lainvastaisuuden.

Yritysten pitää päättää itse hinnoistaan, riippumatta siitä, mitkä ovat todelliset kustannukset olleet.

Juuli Broms

Leipuriliitossa ollaan kuitenkin asiasta täysin eri mieltä.

– Emme ole hintasuosituksia antaneet, eikä se edes kuulu edunvalvontajärjestön asiaksi. Tarkoitus on ollut tuoda julki vain alan kustannuskehitystä, Leipuriliiton puheenjohtaja Jari Elonen summaa.

Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrysen mukaan edunvalvontajärjestöllä pitää olla mahdollisuus seurata ja tiedottaa alan kustannuskehityksestä. Suurella osalla heidän jäsenyrityksistään ei hänen mukaansa ole mahdollisuutta seurata mitä alalla tapahtuu.

– Suurin osa jäsenistämme on pieniä leipomoita, joissa yrittäjät tekevät pitkää päivää. Ei heillä ole aikaa seurata, miten kustannukset alalla kehittyvät. Mistä he voivat saada tietoa, jos me emme voi sitä kertoa, Väyrynen ihmettelee.

Vääntö jatkuu

Leipuriliiton toimihenkilöitä harmittaa, että vääntö hintasuosituksista on jatkunut jo yli neljä vuotta.

Asian käsittely jatkuukin vielä vuosia, seuraavaksi markkinaoikeudessa.

– Asia vaatii aina huolellisen tutkinnan, ja kuulemiset vievät aikaa. Tavoitteena on, että asiat etenisivät kolmessa vuodessa. Tässä on ollut useita isoja juttuja samaan aikaan, siksi tämä asia valmistui vasta nyt, Kilpailu- ja kuluttajaviraston erikoistutkija Broms selittää.

Lue seuraavaksi