Hanaveden hinnoissa valtavia eroja – Top 20 -listassa kalleimmat ja halvimmat vedentoimittajat

Hinta vaihtelee 2,6 eurosta lähes 17 euroon vesikuutiolta. Vesilaitosyhdistyksen hintavertailussa mukana yli 200 vedentoimittajaa.

Kotimaa
Vettä valuu tiskialtaaseen.
Tommi Parkkinen / Yle

Vesi on Suomessa halpaa – tai sitten hyvinkin kallista. Kaikki riippuu vedenkäyttäjän asuinpaikasta. Suomen Vesilaitosyhdistyksen tuoreen taksatiedustelun mukaan talousveden hinta vaihtelee vesilaitoksittain erittäin paljon. Erot ovat korkeimmillaan moninkertaiset edullisimman ja kalleimman välillä.

– Harvaan asutulla alueella pitkät verkostopituudet lisäävät merkittävästi kustannuksia. Kuluja nostavat myös kallioinen maasto ja vastaavat. Kolmantena tekijänä on sitten omistajan vaatima tuloutus eli niin sanottu piiloverotus, avaa taksaerojen syitä apulaisjohtaja Mika Rontu Vesilaitosyhdistyksestä.

Kempeleessä edullisinta

Koska vesihuoltotaksojen rakenne vaihtelee laitoksittain hyvin paljon, Vesilaitosyhdistys käyttää hintaselvityksessään käsitettä vertailuhinta. Siinä on otettu huomioon käyttömaksun, perusmaksun, mittarivuokran ja liittymismaksun vaikutus asiakkaalta perittävän veden ja jäteveden hintaan. Veden ja jäteveden yhdistetty vertailuhinta antaa käyttömaksua paremman kuvan vesikuution hinnasta.

Taksaselvityksen mukaan Suomen edullisinta käyttövettä nauttivat tänä vuonna Kempeleen kerrostaloasukkaat Oulun naapurissa. Vertailuhinta on 2,64 euroa vesikuutiolta (kts. oheinen taulukko). Kempeleen omakotiasukkaat taas maksavat maan toiseksi edullisinta hintaa. Omakotitaksoissa edullisimmaksi kiri lappilainen Sallan Aluelämpö.

Grafiikka vesimaksuista.
Yle Uutisgrafiikka
Grafiikka vesimaksuista.
Yle Uutisgrafiikka

Utön saarella hintavinta

Suomen kovinta hintaa vedestään maksavat Utön saaren omakotiasukkaat Saaristomerellä. Hinta on 5-6 -kertainen Kempeleen taksoihin verrattuna, peräti 16,81 euroa vesikuutiolta. Huippuhintaan on luonnollinen selitys.

– Utössä talousvesi valmistetaan merivedestä suodattamalla. Toisaalta asiakkaita on hyvin vähän ja saari on kallioinen, valottaa syitä apulaisjohtaja Mika Rontu vesilaitosyhdistyksestä.

Muutenkin kalleimmat omakotitaksat löytyvät Länsi-Suomesta: Paraisilta, Raisiosta ja Kemiönsaaresta.

Kerrostaloasukkailta kovinta hintaa pyytää Parikkalan kunta, 7,29 euroa kuutiolta.

Grafiikka vesimaksuista.
Yle Uutisgrafiikka
Grafiikka vesimaksuista.
Yle Uutisgrafiikka

Isot kaupungit  alle keskihinnan

Taksaselvityksen mukaan maan kalleinta ja edullisinta vettä nautitaan pienehköillä paikkakunnilla. Suuret asutuskeskukset: Helsingin seutu, Tampere ja Turku sijoittuvat kerrostalotaksoissaan kuitenkin hintajanan edullisempaan puoliskoon. Maan keskihinta on selvästi korkeampi.

Omakotitaksoissa Turku perii kutakuinkin maan keskihintaa, Tampere ja Helsingin seutu selvästi vähemmän.

Vesilaitosyhdistyksen hintavertailussa on mukana yli 200 vedentoimittajaa. Noin 70-80 prosenttia Suomen talousvedestä kulkee niiden kautta.