1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eihän Kainuussa työpaikkoja ole – Juurtunut käsitys halutaan rikkoa

Opiskelijoille esitellään Kainuun työmahdollisuuksia Helsingissä ja Oulussa syksyllä. Vaikka Kainuu on korkean työttömyyden maakunta, monille aloille kaivataan tekijöitä.

Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Kainuussa lähipalvelut toimivat, liikenneyhteydet ovat hyvät ja asuinpaikaksi voi valita joko kaupungin tai maaseudun – näillä puhein Kainuun liiton, Kainuun soten ja Kajaanin kaupungin järjestämä Kainuu Connection -tapahtuma pyrkii houkuttelemaan ihmisiä Kainuuseen töihin ja asumaan. Vaikka Kainuu on korkean työttömyyden maakunta, monilla aloilla on työtä.

Työmahdollisuuksia olisi muun muassa opettajille ja papeille. Lisäksi erityisesti kaivattaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia: lääkäreitä, psykologeja, hoitajia ja erilaisia terapeutteja.

– He ovat aina kysytty kohderyhmä. Sitten ovat tietysti insinöörit, mutta heidän kohdallaan ei voi puhua pulasta, vaan se on enemmän sellaista täsmähakua, kertoo Kainuun soten ja Kainuun liiton yhteinen viestintäpäällikkö Eeva Mäntymäki.

Mäntymäen mukaan opiskelijat ajattelevat laajalti, ettei Kainuun työpaikkoja kannata edes katsoa, koska työtilanne on niin heikko. Mäntymäki huomauttaa, että yliopistopaikkakunnilla kilpailu on kovempaa.

– Korkeakoulutetuille on merkityksellistä, että yliopistopaikkakunnilla on tosi paljon hakijoita jokaiseen avoimeen työpaikkaan. Itse asiassa täällä on vähemmän hakijoita, eli periaatteessa töitä voi saada helpommin, koska hakijamäärä ei ole niin tyrmäävä.

Houkutteena helppo arki

Tapahtuman tarkoituksena on kertoa työmahdollisuuksista monipuolisesti, toisin kuin vaikkapa tietyille ammattiryhmille järjestetyissä rekrytointitilaisuuksissa. Keinolla halutaan rohkaista perheitä ja pariskuntia muuttamaan Kainuuseen.

Kainuun soten ja Kainuun liiton yhteinen viestintäpäällikkö Eeva Mäntymäki toivoo, että perheet löytäisivät Kainuun. Arkistokuva. Kuva: YLE Kainuu

– Kun ihmiset hakevat töitä, on tietenkin tärkeää, että puolisokin saisi työpaikan. Kerromme, mille ammattiryhmille voisi olla työtä ainakin lähitulevaisuudessa, sanoo Eeva Mäntymäki.

Mäntymäen mukaan eri kunnat ovat ryhtymässä yhteistyöhön työllistämisen edistämiseksi erityisesti perheiden näkökulmasta.

– Kuntien ja soten välille on rakentumassa sellainen verkosto, että esimerkiksi jos lääkäri tulisi Suomussalmelle töihin, kunnan yhteyshenkilö voisi neuvoa tämän puolisoa työnhakuasioissa.

Kainuu on tunnettu kauniista luonnostaan,joten sen markkinointiin ei tarvitse panostaa. Sen sijaan Kainuuta esitellään muun muassa helpon arjen ja monipuolisten työpaikkojen kautta.

Itse asiassa täällä on vähemmän hakijoita, eli periaatteessa töitä voi saada helpommin.

Eeva Mäntymäki

– Totta kai riippuu paikkakunnasta, mutta täällä on hyvin paljon asuinpaikkoja, joissa on helppo elää arkea. Kaikissa taajamissa tarvittava on lähes kävelymatkan päässä.

Korkeakouluopiskelijoille suunnattu tapahtuma järjestetään nyt toisen kerran, tällä kertaa Helsingin lisäksi myös Oulussa. Paikalla on teknologia- ja peliyritysten, soten, TE-toimiston, maakuntaliiton ja kuntien edustajat. Viime vuoden tapahtuma jätti positiiviset mielikuvat.

– Mehän emme tiedä mihin se tarkkaan ottaen on johtanut, mutta olemme kuulleet, että hyvää pöhinää on ollut. Silloin Helsingistä löytyi Suomussalmelle lähihoitaja ja yksi nuori yrittäjä löysi Kajaanista toimitilat, Mäntymäki iloitsee.

_Korjaus 26.6. klo 15.16: Tapahtumaa ei järjestä yksin Kainuun liitto, vaan liitto, Kainuun sote ja Kajaanin kaupunki. _

Eeva Mäntymäen titteli ei ole Kainuun liiton viestintäjohtaja, vaan tässä yhteydessä Kainuun soten ja Kainuun liiton yhteinen viestintäpäällikkö.