1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kalixin muikunmädillä voi herkutella tunnontuskitta: Löjrom sai MSC-ympäristömerkin

Pohjois-Ruotsin Kalixista pyydettävän Perämeren muikun mäti eli löjrom on EU-nimisuojan saanut, kuninkaallisillekin kelpaava herkku. Nyt "punaisen kaviaarin" ystävät voivat herkutella huolettomasti, sillä muikunpyynnin on todettu olevan tutkitusti kestävällä pohjalla.

Luonto
Kalixin maivanmätiä pakastettuna
Laura Valta / Yle

Pohjois-Ruotsin Kalixissa valmistettava Perämeren muikun mädistä saatava löjrom on saanut kansainvälisen MSC- ympäristösertifikaatin.

Sertifioinnin takana ovat alueen kalastajat, jotka ovat tuotemerkinnän saamiseksi tehneet jo pitkään yhteistyötä Ruotsin meri- ja vesiviranomaisten kanssa osoittaakseen kalastuksen tapahtuvan vastuullisesti ja kalakantoja vaarantamatta.

"Punaiseksi kaviaariksikin" kutsutun Kalixin muikunmädin tekee erityiseksi sen väri. Löjromiksi saa kutsua vain pohjoisimmalta Perämereltä, Haaparannalta Piteån eteläpuolelle ulottuvalta alueelta, pyydetyn merimuikun mätiä.

Kalixin löjromia tarjoillaan usein muun muassa Nobel-illallisilla ja kuninkaallisissa tilaisuuksissa Ruotsissa.

Suomen puoleisella Perämeren rannikolla meressä elävää muikkua (Coregonus albula) kutsutaan yleisesti maivaksi. Maivan mädillä ei ole EU:n nimisuojaa.