1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikassa harkitaan jopa eroa kansainvälisestä rikostuomioistuimesta al-Bashir-kiistan takia

Etelä-Afrikka aiheutti aiemmin kesäkuussa kansainvälisen kohun, kun se ei pidättänyt maassa vieraillutta Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria. Kansainvälinen rikostuomioistuin haluaa al-Bashirin oikeuden eteen Darfurin sotarikosten vuoksi.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir (kuvassa keskellä) Afrikan unionin huippukokouksessa Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa, 15. kesäkuuta. Kuva: Gianluigi Guercia / AFP / Lehtikuva

Etelä-Afrikka saattaa harkita jopa eroamista Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä Sudanin presidentin Omar al-Bashirin pidätysmääräyksestä syntyneen kiistan vuoksi.

Ministeri Jeff Radebe kertoi toimittajille hallituksen kokouksen jälkeen, että hallitus on päättänyt tarkastella uudelleen jäsenyyttä ICC:ssä. Viimeisenä keinona maa saattaa harkita eroa, hän sanoo.

Etelä-Afrikka aiheutti aiemmin tässä kuussa kansainvälisen kohun, kun se ei pidättänyt maassa vieraillutta al-Bashiria huolimatta siitä, että ICC on antanut tästä pidätysmääräyksen sotarikossyytteiden takia.

Al-Bashir poistui tuomarin kiellosta huolimatta

Al-Bashir oli tullut Johannesburgiin osallistuakseen Afrikan unionin huippukokoukseen, ja ICC vaati hänen pidättämistään.  Al-Bashir ehti kuitenkin poistua maasta ennen kuin eteläafrikkalainen tuomioistuin oli ehtinyt ottaa kantaa pidätysmääräykseen.

Al-Bashir pääsi lähtemään, vaikka tuomari oli määrännyt estämään lähdön ennen tuomioistuimen päätöstä. Kun al-Bashir oli jo poistunut maasta, tuomioistuin määräsi hänet pidätettäväksi.

Eteläafrikkalainen tuomari on kehottanut syyttäjiä harkitsemaan syytettä viranomaisia vastaan al-Bashirin lähdön vuoksi. Hallituksen on määrä antaa torstaina asiasta selvitys oikeudelle, mutta selvityksen sisältöä ei ilmeisesti ainakaan heti julkaista.

Kiistan kuohuessa osa eteläafrikkalaisista virkamiehistä syytti ICC:tä puolueellisuudesta Afrikan suhteen ja vaati Etelä-Afrikkaa katkaisemaan suhteet tuomioistuimeen. Hallitsevan ANC-puolueen pääsihteeri Gwede Mantashe sanoi maanantaina, että ICC on "vaarallinen".