Ota tai jätä: Panttiparkki kierrättää tölkkejä ja pulloja

Ensimmäiset panttiparkit ovat ilmestyneet Tampereen Hämeenkadulle. Jatkossa tyhjät tölkit tai muovipullot voi sujauttaa metalliputkeen kenen tahansa kierrätettäväksi.

ilmiöt
Panttiparkki
Muovipullo sujahtaa kätevästi panttiparkkiin.Antti Eintola / Yle

Vihreässä metalliputkessa koreilee teksti Ota tai jätä. Kaupungin pääkadulle ilmestynyt on uutuus, panttiparkki, joka kierrättää tölkkejä ja muovipulloja.

Laitteita asentavat Tampereen ja Suomen Palautuspakkaus Oy Palpa. Kaikkiaan putkia tulee kaupungin kaduille kolmisenkymmentä.

– Tähän menee muovipuollojen lisäksi neljästä kuuteen tölkkiä. Kyseessä on väliaikaissäilö, jonka voi tyhjentää kuka tahansa, toteaa Palpan hallintopäällikkö Tommi Vihavainen.

Suomalaiset ovat tunnollisia pullojen ja tölkkien kierrättäjiä. Vuodessa pantillisia palautuksia kertyy 300 jokaista suomalaista kohden.

Ympäristö siistiytyy

Panttiparkkien yhtenä tehtävänä on estää pullojen päätymistä sekajätteeksi tai ympäristön riesaksi. Vihavaisen mukaan metalliputket muistuttavat myös asianmukaisesta kierrätyksestä.

Kyseessä on väliaikaissäilö, jonka voi tyhjentää kuka tahansa.

Palpan hallintopäällikkö Tommi Vihavainen.

– Ammattikerääjät joutuvat usein keräämään pulloja roska-astioista, mikä voi osaltaan levittää roskia ympäristöön. Parkeista voi olla apua myös tässä mielessä, Tommi Vihavainen arvioi.

Vihavaisen mukaan järjestelmä säilyttää myös roskalaatikot paremmassa kunnossa, kun niistä ei tarvitse etsiä kierrätettäviä pulloja.

Myös lähiöihin

Helsingissä uusia keräilyputkia on ollut lähes vuoden ajan. Pääkaupunkiseudulla on järjetelmästä saatu hyviä kokemuksia, minkä vuoksi parkkeja on tulossa lisää kaupungin puistoihin.

Jos parkki on täynnä, pulloja ja tölkkejä jätetään metalliputken juurelle.

– Oikein viehättävä näky sinänsä ja osoitus ihmisten vastuullisuudesta siitä ettei pulloja tai tölkkejä heitellä puskiin tai roska-astioihin, Tampereen tapahtumatoimiston vastaava tuottaja Saara Saarteinen toteaa.

Tampereella panttiparkkeja asennetaan keskustan lisäksi Hervantaan, Leinolaan ja Linnainmaalle.