1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suvisoitto Porvoossa: Tuleva kantaesitys pohtii elämän tarkoitusta

Liki kolmekymmentä vuotta sitten pasunisti Valtteri Malmivirta ja säveltäjä Jouni Kaipainen keskustelivat pasuunakonserton säveltämisestä. Tämän kesän Suvisoitossa sävellys Life is... saa kantaesityksensä Porvoon Taidetehtaalla.

Kotimaan uutiset
Viisi miestä Porvoon Raatihuoneentorilla
Avantin käyrätorvikvartetti vauhdissa ennen virallista avajaisfanvaaria Porvoossa, jossa Suvisoitto viettää juhlavuottaan.Yle

Kolmisenkymmentä vuotta sitten pasunisti ja säveltäjä kohtasivat. Keskustelussa virisi ajatus, että Jouni Kaipainen säveltäisi pasunisti Valtteri Malmivirralle oman konserton. Ajatus jäi muhinaan ja aina välillä muun muassa saunan lauteilla sitä on viritelty, kunnes tämän kesän Suvisoittoon se valmistui.

– Tämä on aivan erinomainen sävellys. Sanoisin, että se on Jounin teosten joukossa kertakaikkisen erinomainen. Se on myös hyvin henkilökohtainen ja siinä pohditaan elämän tarkoitusta, selvittää pasunisti Valtteri Malmivirta.

– Jounin kyky eläytyä soittimen omiin vahvuuksiin on loistava, vaikkei hän itse niitä kykene soittamaan. Mutta hän kykenee ottamaan pasuunan erityispiirteet aivan loistavasti huomioon, kuvaa Malmivirta.

pasunisti katsoo nuottia
Pasunisti Valtteri Malmivirta Yle

Malmivirran mukaan pasuunan äänen voimakkuus on poikkeuksellisen suuri, samoin sen äänenvärin pehmeys ja kauneus sekä muunneltavuus. Ja balladinomainen pitkä linja soveltuu pasuunalle äärimmäisen hyvin. Tätä ei hänen mukaansa ole käytetty kovin paljon klassisessa musiikissa, jatsissa kylläkin.

Mozart sävelsi juustokauppiaalleen

Suurin osa konsertoista on varsinkin viime vuosikymmeninä syntynyt säveltäjän ja muusikon keskinäisen vuorovaikutuksen tuloksena. Monet säveltäjät ovat tehneet teoksiaan tutuille soittajille, mutta myös muille. Esimerkiksi Mozartin juustokauppias oli innokas käyrätorven soittaja. Siksi Mozartilta löytyy useita käyrätorvikonserttoja.

Jouni Kaipaisen sävellys Life is... on vaativa teos. Kaipainen on sanonut, että hän ei malttanut olla hieman hurjastelematta teoksessa. Se kestää puolisen tuntia ja on varsin vaativa sekä fyysisesti että henkisesti.

– Täytyy elää kurissa ja nuhteessa, jotta tästä selviää. Vertaisin tätä urheilijan suoritukseen. Elämäntavat täytyy olla säännölliset, jotta urakasta selviää. Harjoitteluakin tämä on vaatinut paljon, kertoo Malmivirta.

– Jos ei jännittäisi, ei tällaista esitystä voisi tulkita hyvin. Tietty määrä jännitystä antaa esitykseen lisäpotkun ja mausteen, pippurin siihen esitykseen. Kuitenkin sitä heittäytyy ja menee sisään siihen musiikkiin hyvin vahvasti, tuumaa Malmivirta.

Lue seuraavaksi