Hyppää sisältöön

Nato varoittaa raskaiden taistelujen riskistä Ukrainassa – "Venäjä jatkaa separatistien tukemista"

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehottaa osapuolia noudattamaan Minskin tulitaukosopimusta ja katsoo, että Venäjällä on erityinen vastuu siitä.

Ukrainalainen sotilas taisteluasemissa Mariinkan kaupungin alueella lähellä Donetskia 4. kesäkuuta. Kuva: Oleksandr Ratushniak / AFP

Itä-Ukrainan taistelut voivat kiihtyä jälleen raskaiksi, sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoittaa. Stoltenbergin syyttää Venäjää konfliktin lietsomisesta ja kehottaa sitä lopettamaan Venäjä-mielisten separatistien tukemisen.

– Venäjä jatkaa separatistien tukemista koulutuksella, aseilla ja sotilailla. Se on sijoittanut ison määrän joukkoja Ukrainan rajalle, Stoltenberg sanoi Naton puolustusministerien kokouksessa Brysselissä torstaina.

Hän kehotti osapuolia noudattamaan Minskissä helmikuussa solmittua tulitaukosopimusta.

– Venäjällä on erityinen vastuu tässä suhteessa, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg torjui toimittajien kysymyksen, eikö tulitaukorikkomukset ja Venäjän jatkuva tuki separatisteille käytännössä merkitse, että tulitaukosopimus on rauennut.

– En näe mitään vaihtoehtoa kuin rauhanponnistelujen jatkaminen. Pelkään, että ilman Minskiä tilanne voisi pahentua.

Venäjä kiistää, että se olisi osallisena Ukrainan 15 kuukautta jatkuneessa konfliktissa. Konfliktissa on kuollut kaikkiaan noin 6 500 ihmistä, ja taistelut ovat kiihtyneet viime viikkoina.

Naton puolustusministerit ovat kokoontuneet 2-päiväiseen kokoukseen Brysseliin. Kokouksen ensimmäisenä päivänä keskiviikkona Nato hyväksyi vahvistukset nopean toiminnan joukkoihinsa. Joukkojen koko kolminkertaistuu nykyisestä 13 000:sta 40 000:een.

.
.