Laktoosittomuus ei ole itsestäänselvyys – ratkaisuksi laktoosittomat lehmät?

Kotieläinbiotekniikkaan erikoistunut yliopistonlehtori Kari Elo Helsingin yliopiston Maataloustieteiden laitokselta ei pidä ajatusta laktoositonta maitoa lypsävistä lehmistä aivan mahdottomana.

Kuva: Einari Viirret / Yle

Kesä ja jäätelö kuuluvat monen herkkusuun mielestä yhteen. Jäätelönvalmistajat tuovatkin joka kesä markkinoille uusia makuvaihtoehtoja jäätelön ystävien iloksi.

Moni uutuusjäätelöstä haaveileva joutuu kuitenkin kokemaan pettymyksen: harmittavan harva vaihtoehto on laktoositon tai vähälaktoosinen, vaikka esimerkiksi suomalaisita noin viidesosa on laktoosi-intolerantti.

Pingviini- ja Aino-jäätelöt omistavasta Nestléstä kerrotaan, että heidän jäätelövalikoimastaan noin kolmannes on laktoositonta tai vähälaktoosista.

Kaikesta jäätelöstä ei tehdä laktoositonta, koska valmistusprosessi on Nestlén mukaan niin monimutkainen, että se nostaa laktoosittoman jäätelön hintaa. Se, miten paljon valmistusprosessi hintaan tuo lisäsenttejä, kuuluu Nestlén viestintäpäälikön Aino Pajukankaan mukaan liikesalaisuuden piiriin.

– Jo nyt aletaan olla jäätelön hinnan suhteen kipurajoilla. Kuluttaja tuskin haluaa maksaa jäätelöstään paljon enempää kuin nyt, Pajukangas arvelee.

Kalliimman tuotantoprosessin vuoksi Nestlén laktoosittomat jäätelöt tehdäänkin useimmiten ns. volyymimauista eli niistä, joita suomalaiset tuntuvat ahmivan vuodesta toiseen.

– Vanilja, suklaa ja mansikka ovat suomalaisten suosikkimaut, Pajukangas mainitsee.

Eksoottisimmista mauista laktoositon tai vähälaktoosinen vaihtoehto löytyy siis harvemmin. Pajukankaan mukaan jäätelömarkkinoilla laktoosi-intolerantikot on kuitenkin otettu huomioon: suomalaisista vajaa 20 prosenttia on laktoosi-intolerantikkoja ja Suomessa myytävistä jäätelöistä laktoosittomia tai hylaa on 15 prosenttia. Nestlénkin uutuuksien joukossa on vähälaktoosisia ja laktoosittomia vaihtoehtoja.

Jäätelöjäteistä Ingman on satsannut tänä kesänä laktoosittomiin vaihtoehtoihin. Ingmanin viestintäpäällikön Riitta Jantusen mukaan syy tähän on yksinkertainen: niin moni suomalainen on laktoosi-intolerantikko, että laktoosittomilla tuotteilla on kysyntää. Ingmanilla on jopa huomattu, että joihinkin laktoosittomiin vaihtoehtoihin ihastuvat sellaisetkin jäätelön ystävät, jotka eivät muuten laktoositonta söisi.

Kaikkia Ingmaninkaan jäätelöitä ei kuitenkaan laktoosittomana saa eikä saa tulevaisuudessakaan. Jantusen mukaan kansainväliset brändit eivät sellaisia vaihtoehtoja tarjoa.

Pienet isojen perässä

Pienistä jäätelönvalmistajista esimerkiksi Kolmen Kaverin Jäätelö ei tällä hetkellä tarjoa valikoimissaan laktoositonta jäätelöä, mutta tilanne on muuttumassa.

– Syksyllä valikoimiimme tulee laktoosittomia vaihtoehtoja, kertoo Heikki Huotari Kolmen Kaverin Jäätelöstä.

Huotarin mukaan syynä tähän on asiakkailta tullut palaute: laktoosittomalla jäätelöllä on tarvetta.

Huotari sanoo, että heidän laktoositon jäätelönsä on samanhintaista kuin ns. tavallinenkin jäätelö.

– Meidän käyttämämme raaka-aineet ovat sen verran kalliita eli niiden osuus jäätelön hinnasta on sen verran iso, että voimme pitää hinnat samana.

Vähälaktoosisia vaihtoehtoja Kolmen Kaverin valikoimissa on jo muutamia, ja tulevaisuudessa tarkoitus on, että jäätelövalikoimassa on niin vähälaktoosisia, laktoosittomia kuin laktoosillisiakin jäätelöitä. Täysin laktoosittomaksi Kolme Kaveria ei aio muuttua.

– Osa jäätelöihin käytetyistä raaka-aineista on sellaisia, että on mahdotonta tehdä kaikesta täysin laktoositonta, Huotari sanoo.

Esimerkiksi laktoositonta valkosuklaata ei Huotarin mukaan ole saatavilla.

Helsingin Jäätelötehdas ei valmista laktoositonta tai vähälaktoosista jäätelöä, eikä sellainen ole suunnitelmissakaan.

– Olemme pieni valmistaja ja valmistamme jäätelöä vanhalla perinteisellä reseptillä, perustelee Helsingin Jäätelötehtaan Anne Magi.

Kysyntää laktoosittomalle tai vähälaktoosiselle Helsingin Jäätelötehtaan jäätelölle kuitenkin olisi. Tehtaan myyntipisteellä Helsingin Kaivopuistossa työskentelevät myyjät Ida Borgsten ja Mari Havusalmi kertovat, että kyselyjä vähälaktoosisesta jäätelöstä tulee päivittäin.

Lehmät lypsämään laktoositonta?

Yksinkertaisin ratkaisu laktoosittomuuteen olisivat luonnollisesti laktoositonta maitoa lypsävät lehmät. Kotieläinbiotekniikkaan erikoistunut yliopistonlehtori Kari Elo Helsingin yliopiston Maataloustieteiden laitokselta ei pidä ajatusta aivan mahdottomana.

Kuva: Jani Ilola / Yle

– Uskoisin, että jotakin tämäntapaista tullaan lähitulevaisuudessa näkemään, hän arvelee.

Elo muistuttaa kuitenkin, että lypsylehmän biologian näkökulmasta laktoosittomuus olisi vaikea toteuttaa: laktoosi eli maitosokeri on maidon erittymisen kannalta tärkeä yhdiste ja se pitäisi korvata jotenkin. Käytännön este Elon mukaan on myös kuluttajien nihkeä suhtautuminen geenimuunteluun. 

Laktoositonta maitoa tuottavan lehmän luominen olisi myös hyvin kallista, Elo huomauttaa.

Jos laktoositonta maitoa lypsäviä lehmiä jossain vielä nähdään, Elo arvelee sen tapahtuvan todennäköisimmin Aasiassa, missä siirtogeenisten kotieläinten tuottamista ei pidetä eettisesti yhtä ongelmallisena kuin Euroopassa.