1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Stam1na tekee musiikkihistoriaa Provinssissa – "Paketti, joka ei toistu enää koskaan"

Provinssi halusi tänä vuonna tarjota muista festivaaleista poikkeavan ohjelmiston. Lemiläislähtöinen bändi oli järjestäjien mielestä tarpeeksi hullu toteuttamaan ideaa.

Kuva: Tommi Parkkinen

Lemiläislähtöinen metallibändi Stam1na aloitti keskiviikkona uuden sivun kirjoittamisen suomalaiseen musiikkihistoriaan.

Yhtye esiintyy Seinäjoella Provinssi-festivaalilla neljänä päivänä eli jokaisena festivaalipäivänä. Jokaisella keikalla bändi soittaa yhden albumikokonaisuuden kannesta kanteen alkuperäisessä kappalejärjestyksessä.

Ajattelimme, että tämä on niin hullu konsepti, että Stam1na on riittävän hullu orkesteri tarttumaan tällaiseen tilaisuuteen ja haasteeseen.

Sami Rumpunen

Keskiviikkona festivaalikansa sai kuulla kymmenen vuotta sitten julkaistun debyyttilevyn Stam1na kappaleet. Edessä on vielä albumit Uudet kymmenen käskyä, Viimeinen Atlantis sekä SLK.

"Stam1na on riittävän hullu tällaiseen"

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kertoo, että festivaalijärjestäjät halusivat tälle vuodelle muista suomalaisista festivaaleista poikkeavan ohjelmiston.

– Samat yleisöä vetävät nimet tekevät 20-30 festivaalikeikkaa. Monilla festivaaleilla on hyvin identtinen ohjelma.

Provinssin ohjelmiston laatijat pohtivat, lähtisikö jokin suosittu bändi tekemään tapahtuman kanssa jotain erityistä. Stam1na tuli ensimmäisenä mieleen.

– Ajattelimme, että tämä on niin hullu konsepti, että Stam1na on riittävän hullu orkesteri tarttumaan tällaiseen tilaisuuteen ja haasteeseen. Saimme nopeasti sellaisen käsityksen, että hekin kokevat tämän ainutlaatuiseksi tilaisuudeksi, joka ei välttämättä toistu heidän urallaan, Rumpunen muistelee.

Stam1nan Antti Hyyrynen kertoi aiemmin Yle Kaakkois-Suomen Kesävieras-ohjelmassa hienon haasteen kiinnostaneen bändiä.

– Ymmärsin, että Suomessa ei ole hirveän moni bändi tehnyt sellaista, että soittaa neljä albumikokonaisuutta peräkkäin ja aikajärjestyksessä. Se on isoin yksittäinen toiminta, mitä me ollaan tehty bändinä, Hyyrynen kommentoi tuolloin.

Yhteisöllisyyttä ja yllätyksiä muiden fanien kanssa

Provinssissa on myös erillinen Stam1nan nimeä kantava leirintäalue. Siellä majailee pari sataa bändin fania, joita yhtyeen jäsenet käyvät tervehtimässä päivittäin.

– Halusimme luoda faneille kokemuksen, jossa he pääsevät lähelle bändiä ja pääsee kokemaan yhteisöllisyyttä muiden fanien kesken. Uskon, että tarjoamme Stam1na-faneille paketin, joka ei toistu enää koskaan, festivaalijohtaja Sami Rumpunen kuvailee.

Stam1na tuntui niin oikealta palaselta meidän palapelissä, että äkkiseltään on vaikeaa keksiä mitään parempaa.

Sami Rumpunen

Rumpusen mukaan vastaavanlaiset tempaukset voivat tulevina vuosina olla mahdollisia muidenkin bändien kanssa.

– Stam1na tuntui niin oikealta palaselta meidän palapelissä, että äkkiseltään on vaikeaa keksiä mitään parempaa. Aina se idea jostain putkahtaa, mutta tämä tuntuu tällä hetkellä täydelliseltä yhtälöltä, Rumpunen nauraa.

Faneilta tempauksesta ei ole vielä kuulunut palautetta Rumpusen korviin. Hän kuitenkin uskoo, että sitä alkaa pikkuhiljaa tulla torstaina.

– Hehän eivät tiedä tarkasti, mitä viikonloppu pitää sisällään. Heidät tullaan takuuvarmasti yllättämään vielä moneen kertaan, Rumpunen vihjaa.