Burundin toinen varapresidentti paennut maasta – kehottaa presidenttiä vetäytymään

Istuva presidentti Pierre Nkurunziza on asettunut ehdolle kolmannelle kaudelle vastoin maan perustuslakia.

Ulkomaat
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza puhuu kohotettu käsi nyrkissä.
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza.Yannick Tylle / EPA

Burundin toinen varapresidentti on paennut levottomuuksien repimästä maasta. Hän on kertonut pelkäävänsä henkensä puolesta ja hakenut turvapaikkaa Belgiasta. Hän on kehottanut nykyistä presidenttiä vetäytymään presidentinvaaleista.

– Pane Burundin kansan etu oman henkilökohtaisen etusi edelle ja vedä presidenttiehdokkuutesi pois, sillä se rikkoo perustuslakia, toinen varapresidentti Gervais Rufyikiri sanoo.

Burundissa järjestetään presidentinvaalit heinäkuun 15. päivänä. Presidentti Pierre Nkurunziza on asettunut ehdolle kolmannelle kaudelle, vaikka maan perustuslainsäädännössä määritellään, että presidentti voi istua tehtävässään kaksi viisivuotiskautta.

– Minä lähdin, koska en voinut jatkaa presidentin asenteen tukemista, hänen himoaan johtaa Burundin kansa laittomuuden polulle, Gervais Rufyikiri selittää pakoaan.

Burundissa on ollut levotonta siitä lähtien, kun istuva presidentti ilmoitti ehdokkuudestaan huhtikuun loppupuolella. Ihmisoikeusaktivistien mukaan levottomuuksissa on kuollut ainakin 77 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP