Museotilat taipuivat pakopeliksi

Ilmajoella Yli-Lauroselan talomuseolla pakoillaan tänä kesänä vallesmannia ja etsitään pontikkapulloa. Hämärän huoneen kello käy ja eikä avaimia lukittuun oveen näy.

ilmiöt
Puulaatikossa kello ja muistiinpanovälineet.
Anna Wikman / Yle

WayOut Pohojanmaa on Suomessa myös room escape -nimellä tunnettu huoneestapakopeli, jossa tiimitaidoilla ja päättelykyvyllä selvitetään ryhmässä tietä ulos suljetusta huoneesta.

Nuoret yrittäjät Sanna Peltoniemi, Linda Heikkilä ja Anu Kuivaniemi ovat tuoneet suositun ongelmanratkaisupelin Pohjanmaalle.

– Huoneeseen on kätketty arvoituksia, pulmia ja loogista päättelykykyä vaativia tehtäviä. Ryhmän selvitettävä nämä ja suoriuduttava ulos huoneesta 60 minuutin sisään, Linda Heikkilä valottaa pelin kulkua.

WayOut Pohojanmaa –pelin ratkaiseminen ei kuitenkaan vaadi erityisiä fyysisiä voimia tai ennakkovalmisteluja. Yrittäjien mukaan Yli-Lauroselassa on käynyt hyvin eri-ikäisiä ryhmiä nuorista vanhoihin. Lapsille peli ei sovi, koska siinä tarvittavat taidot eivät välttämättä ole vielä kehittyneet.

Hyppy kieltolain aikaan

Wayout Pohjanmaa -yrittäjät.
WayOut Pohjanmaa -yrittäjät Sanna Peltoniemi ja Linda Heikkilä. Anna Wikman / Yle

Pelin kahden huoneen kehystarinat sijoittuvat 1900-luvun alkuun kieltolain ja sortokausien aikoihin. Tarina sekoittaa osittain keksittyjä ja osittain oikeita historian tapahtumia. Yli-Lauroselan huonepaon pääsee kokemaan hyvin autenttisessa ympäristössä. Kaksi pelihuonetta on rakennettu museon tiloihin vanhaan talliin ja kokin makuukamariin.

– Se, että ollaan museoympäristössä on uusi lisä room escape –konseptiin. Tämä miljöö on sellainen, että tarina alkaa melkein jo pihaan ajaessa ja pieni jännitys nousee pintaan, Peltoniemi kuvailee.

Huoneiden juoni ja niihin liittyvät pulmat ovat alusta loppuun yrittäjäjoukon itsensä suunnittelemia.

– Aivan keksimällä on keksitty. Monia öitä on vietetty tuolla huoneessa vihkosen ja kynän kanssa ja katsottu noita tavaroita ja mietitty, että mitäs me näiden ympärille keksitään ja mitä me tänne laitetaan, Heikkilä kertoo.

Testiryhmien avulla vaikeustaso saatiin sopivaksi. Liian helpoksi sitä ei ole tehty, sillä vain noin puolet sisään lasketuista ryhmistä selvittää tiensä ulos määräaikaan mennessä.

– Se ei haittaa, vaikka ei ulos ehtisikään. Tärkeämpää siinä on se yhdessä tekeminen, Sanna Peltoniemi sanoo.

Yli-Lauroselassa huonepakoa pääsee kokeilemaan elokuun loppuun saakka.