Jenni Haukion kesävinkki: Lukekaa Aku Ankkaa

Turun Kansainvälisten Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio aikoo lukea kesällä ruotsalaista nykykirjallisuutta ja Volter Kilven Alastalon salissa toistamiseen. Paksuja kirjoja kammoksuville hän suosittelee Aku Ankkaa.

kulttuuri
Rouva Jenni Haukio.
Jenni Haukio aikoo kesällä lukea Volter Kilven klassikon Alastalon salissa toistamiseen. Sannimari Lehtilä / Yle

Rouva Jenni Haukion kesälukemistoon kuuluu vino pino ruotsalaiskirjoja. Näin siksi, että Turun Kansainvälisten Kirjamessujen ohjelmapäällikkönä Haukion on syytä tutustua lokakuisten messujen teemamaan Ruotsin kirjailijoihin.

Ruotsalaisten dekkareiden ystäville Jenni Haukiolla on helpottavaa kerrottavaa. Vaikka Liza Marklund ilmoitti sunnuntain Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) lopettavansa dekkareiden kirjoittamisen ja vähentävänsä julkisia esiintymisiään, Turun kirjamessuille hän on sentään tulossa.

- Liza Marklundin Annika Bengtzon -teokset kannattaa nyt todellakin lukea, jos ei ole vielä ehtinyt niitä lukea.

Kannattaa lukea Aku Ankkaa, koska Aku Ankan suomen kielen monipuolisuus, rikkaus ja värikkyys ovat aivan omaa luokkaansa.

Jenni Haukio

Dekkareilla siis alkuun, mutta millä jatketaan? Jenni Haukio on tottunut vastaamaan kesäkirjakyselyihin.

– Vakiovastaukseni näihin kesälukuvinkkeihin on, että kannattaa lukea Aku Ankkaa, koska Aku Ankan suomen kielen monipuolisuus, rikkaus ja värikkyys ovat aivan omaa luokkaansa, Haukio sanoo.

Kirjavinkkejä Ruotsista

– Kirjavinkeistä voisin suositella lämpimästi Mikael Bergstrandia, joka on kirjoittanut pari aivan loistavaa Intia-aiheista teosta, Delhin kauneimmat kädet ja _Sumua Darjeelingissa – ja teetä, _Jenni Haukio mainitsee.

– Nämä kirjat ovat, en sanoisi kevyttä, mutta tosi kivaa ja lämminhenkistä luettavaa kesään. Niissä on teemana Intia, mutta myös ystävyys, ihmissuhteet ja monikulttuurisuus, ja näitä kirjoja lukiessa saa myös nauraa.

Haukio itse lukee parhaillaan Kerstin Ekmanin Huijareiden paratiisia. _Sekä Bergstrand että Ekman saapuvat Turun kirjamessuille. Turussa voi tavata myös Lena Anderssonin, jonka _Omavaltaista menettelyä -kirja jatko-osineen sopii ihmissuhdekiemuroista kiinnostuneille lukijoille.

Vaikuttaa siltä, että kesällä Haukio rientää kulttuuritapahtumasta toiseen kirja kainalossaan. Ehtiikö siinä välissä itse runoilla?

– On jäänyt vähän vähemmän aikaa omille runoille, mutta aina jotakin uutta syntyy, hitaasti mutta varmasti.