1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sibeliusten häämatka-aitta lähes luhistunut – kohde houkuttelee silti Pieliselle

Sibeliuksen Karelia-sarja soi entisen hevostallin ylisillä Lieksan Timitrassa. Ryhmä kulttuurimatkailijoita suunnistaa Sibeliuksen jalanjäljille. Matkan kohteena on Pielisen rannalla oleva vanha Monolan aitta, jonka suojissa nuoripari Sibelius yli sata vuotta sitten vietti häämatkallaan viikon.

Kuva: Siru Päivinen / Yle

Heinäkuinen viikko 123 vuotta sitten oli Pielisellä sateinen. Laivamatkustajien mukana aamuvarhain Lieksan kirkkorantaan saapuivat myös häämatkalla olleet Jean ja Aino Sibelius.

Nuoren säveltäjän matkassa kulki Joensuusta lainattu piano, jota tarinan mukaan majapaikkaan, Monolan aittaan, soudettiin kahdella vierekkäisellä veneellä. Matkaa Lieksan kirkkorannasta kertyi pari kilometriä.

Hääjuhla vietettiin Vaasan seudulla, jonka jälkeen nuoripari matkasi Helsingistä Sibeliuksen yliopistolta saaman 400 markan apurahan turvin häämatkalle Lieksaan.

Rahapulassaan Sibelius yhdisti neuvokkaasti työn ja yksityiselämän juhlahetken.

Jussi Makkonen

– Apuraha oli tarkoitettu Kalevalaan tutustumista varten, ja siihenkin sitä toki käytettiin. Rahapulassaan Sibelius yhdisti neuvokkaasti työn ja yksityiselämän juhlahetken, Sibeliuksen vaiheisiin perehtynyt sellisti Jussi Makkonen kertoo.

Veneellä Sibeliusten soutujäljissä

Konserttiyleisö pääsee Lieksassa aistimaan yli 120 vuotta sitten tehdyn häämatkan tunnelmia. Musisoinnin jälkeen vuorossa on venematka Monolan vanhalle aitalle, ja matkan varrella Jussi Makkonen kertoo vaiheita säveltäjämestarin elämästä.

– Sibeliuksen tarinaan perehtyminen, ja hänen aikakautensa jakso Suomen kulttuurihistoriassa ovat vieneet minut sellaiseen maailmaan, ettei sieltä oikein haluaisi edes tulla pois, Makkonen naurahtaa.

Tultava kuitenkin on, sillä Sibeliuksen vaiheisiin uppoutuminen toi mukanaan myös tehtävän.

Se ansaitsee tulla pelastetuksi.

Jussi Makkonen

– Monolan aitta, jossa Sibeliukset täällä Lieksassa majoittuivat, tarvitsee pikaisesti kunnostamista. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, se ansaitsee tulla pelastetuksi, Makkonen toteaa.

Aitta saamassa oman tukisäätiön

– Olemme päättäneet, että kuluvan kesän aikana synnytämme säätiön, jonka avulla kerätään rahoitus Monolan aitan kunnostamiseen. Työtä on paljon, mutta heikommassakin kunnossa olevia hirsirakennuksia on Suomessa osattu entisöidä.

Heikommassakin kunnossa olevia hirsirakennuksia on Suomessa osattu entisöidä.

Jussi Makkonen

– Pielisen museon myötä Lieksassa on myös erinomaista hirsirakennusten entisöintiin tarvittavaa osaamista, Jussi Makkonen kertoo.

Säätiö kerää pohjakassaa aitan korjaamiseen levymyynnillä ja konserttituotoilla. Heinäkuun gaalakonsertissa Lieksassa kuullaan erityisesti niitä Sibeliuksen sävellyksiä, joiden syntyyn Monolan aitalla ja Pielisen maisemilla on ollut vaikutuksensa.

– Korjaustöille on saatu karkea 50 000 euron arvio. Tavoitteemme on saada kokoon noin 20 000 euron omarahoitusosuus, ja kenties Leader-rahoituksena on mahdollista toteuttaa loput varainhankinnasta.

– Ellei Leader-hanke toteudu, me jatkamme sinnikkäästi jotain muuta tietä. Sibeliuskin oli erittäin sinnikäs mies, hänen innoittamina pystymme varmasti vaalimaan hänen kulttuuriperintöään myös Lieksassa, Jussi Makkonen uskoo.