Ruotsissa äänestettiin uudissana naisten masturboinnille – "klittra" leviää ympäri maailmaa

Uudisverbi "klittrassa" yhdistyvät sanat klitoris ja glitter, ja sen tarkoituksena on korostaa klitoriksen merkitystä naisen nautinnolle.

Ulkomaat

Ruotsissa on lanseerattu uudisverbi naisten masturboinnille. Ruotsin seksuaalivalistuksen keskusliitto RFSU etsi naisten itsetyydytykselle sanaa yleisökilpailun avulla.

Voittajaksi noin 1 200 ehdotuksen joukosta on julistettu verbi "klittra". Siinä yhdistyvät sanat klitoris ja glitter, ja sen tarkoituksena on korostaa klitoriksen merkitystä naisen nautinnolle.

– Mielestämme naisten himolle ei ollut mitään miellyttävää sanaa ja halusimme piirtää sen kartalle, RFSU:n puheenjohtaja Kristina Ljungros selitti sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun) pari viikkoa sitten, kun uudissanasta päätettiin RFSU:n kongressissa.

RFSU toivoo, että "klittra" helpottaisi masturboinnista puhumista.

– Haluamme, että sanasta tulee yhtä tavallinen kuin siitä, että miesten kohdalla puhutaan runkkaamisesta. Vielä nykyäänkin nuoret tytöt voivat häpeillä masturbointia, mutta kun sillä on oma sanansa, se ei ole niin häpeällistä, Ljungros arvioi.

RFSU:n "klittra" on osoittautunut ainakin kansainväliseksi menestykseksi, Dagens Nyheter kertoo (siirryt toiseen palveluun). Uudissana on löytänyt tiensä otsikoihin muun muassa brittilehti The Guardianissa (siirryt toiseen palveluun), hollantilaisessa De Telegraafissa (siirryt toiseen palveluun), saksalaisessa Süddeutsche Zeitungissa (siirryt toiseen palveluun), ranskalaislehdissä Libération (siirryt toiseen palveluun) ja Metro (siirryt toiseen palveluun) sekä espanjalaisessa Telemundossa (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa uudisverbistä on uutisoitu toistaiseksi vähän, eikä se oikein käännykään suomenkieliseen suuhun.

Kymmenen vuotta sitten RFSU lanseerasi sanan "snippa" eli "pimppi" naisten sukupuolielimelle. Sana levisi nopeasti käyttöön, ja nykyään se on myös Ruotsin akatemian sanakirjassa.

– Se oli fantastinen menestystarina. Kun minä olin lapsi, käytettiin sanaa "framstjärt" [etupylly], mutta omilla lapsilleni on ilmeistä, että tyttöjen sukupuolielimelle on oma sana. Toivon, että tälle sanalle käy samalla tavoin, Ljungros sanoo.