1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suviseurat viittä vaille valmiina alkamaan

Vanhoillislestadiolaisten Suviseurat on täyttämässä vähitellen Vaasan Söderfjärdenin monen hehtaarin kokoisen peltoaukean. Ensimmäiset vieraat ovat saapuneet alueelle jo keskiviikkona ja liikenteen odotetaan vilkastuvan vielä torstai-illan aikana. Keskiviikon kovat sateet ovat aiheuttaneet hankaluuksia, sillä maanpinta on vettynyt ja mutaa on runsaasti.

Sade haittasi Suviseurojen alkujärjestelyitä mutta nyt aurinko paistaa ja pellot pääsevät kuivumaan. Kuva: Mirva Korpela / Yle

Keskiviikkopäivän ja -yön aikana Suviseurojen tapahtuma-alueelle satoi vettä 55 mm. Se tietää sitä, että kentälle on vaikea päästä painavilla ajoneuvoilla. Suuri osa seuroille tulijoista saapuu paikalle asuntoautoilla ja -vaunuilla.

Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Tuomas Linna kertoo, että kaikki keskiviikkona kello 16 ja aamuyön kello viiden välillä alueelle tulleet ajoneuvot on jouduttu vetämään paikoilleen traktoreiden avustuksella. Sundomin kyläläiset ovat olleet tärkeä osa apujoukkoja ja heidän avuillaan ajoneuvot on saatu kentille.

Märästä ja liukkaasta maasta johtuen järjestäjät viestittivät eilen seuroille tuleville, että osa yöpyisi matkan varrella, eivätkä pyrkisi vielä alueelle. Nyt liikenne on vilkastunut ja paikoin teillä voi olla pitkiäkin asuntoauto ja -vaunuletkoja menossa kohti Söderfjärdeniä.

Yksi kenttä on vielä niin märkä, että sinne ei ohjata vieraita ennen kuin se on kuivunut. Alueelle on tuotu suuri määrä puuhaketta, jota on levitetty väliaikaisille kulkuväylille kantavuutta parantamaan ja viemään märkyyttä pois. Joissakin paikossa maahan on tehty pieniä reikiä, jotta vesi pääsee nopeammin imeytymään maahan. Pellot vetävät vielä hyvin vettä, joten ne kuivuvat todennäköisesti vielä torstain aikana melko hyvin. Varsinainen tapahtuma alkaa perjantaina ja silloin kenttien arvellaan olevan kuivia.

Suviseuroissa on tapahtumia jo ennen virallisia avajaisiakin. Puolen päivän jälkeen torstaina paikalla järjestettiin aattoseurat ja päivän ohjelma päättyy kello 22 seurateltassa vietettävään laulutuokioon. Suviseurojen avajaiset ovat perjantaina aamupäivällä. Perjantaista sunnuntaihin kestävään tapahtumaan odotetaan 75 000 vierasta.