1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikka-ratkaisu uhkaa venyä sunnuntai-iltaan

Euroryhmä on vasta nyt päässyt käsittelemään Kreikan velkaohjelman ratkaisuehdotuksia. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan keskusteluiden pohjana ovat Kreikan ja troikan esitykset.

Ulkomaat
Alexander Stubb
Valtiovarainministeri Alexander StubbJulien Warnand / EPA

Euroryhmä on päässyt vihdoin käsiksi Kreikan velkaohjelman ratkaisuehdotuksiin. Tähän asti valtiovarainministerit ovat olleet kuulopuheiden ja vuodettujen dokumenttien varassa, kun Kreikka ja velkojat ovat käyneet neuvotteluaan.

– Nyt kaksi esitystä pöydällä, yksi instituutioilta, yksi Kreikalta. He eivät päässeet yhteisymmärrykseen viime yönä, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo.

Stubb luonnehtii, että esityksissä on aika suuria eroja, jotka liittyvät verotukseen, kreikkalaisten saarien arvonlisäveroihin ja puolustusmäärärahojen leikkauksiin. Hän ei vielä ennakoi, mitä tämän päivän aikana voidaan saavuttaa.

Itävallan valtiovarainministeri Hans Jörg Schelling ennakoi aamupäivällä, että ratkaisu saattaa venyä sunnuntaihin. Samoin kertovat kreikkalaismediat. Diplomaattilähteiden mukaan myös euromaiden linjoissa alkaa hahmottua eroja: Ranska ja Italia haluaisivat siirtää ratkaisun pääministeiden pöytään. Ne olisivat valmiita nopeampaan ratkaisuun kuin esimerkiksi Saksa ja Suomi.

Keskusteluissa pyörii edelleen mahdollisuus velkajärjestelyyn, jossa Euroopan vakausmekanismin kautta ostettaisiin pois IMF:n ja EKP:n lainasaatavat Kreikalta. Asiasta ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä.

Kreikan velkaohjelma umpeutuu tiistaina. Silloin maan on maksettava myös lainansa IMF:lle.

Lue seuraavaksi