Opiskelijat murtautuivat Yhdysvaltain suurlähestystöön Burundissa

Opiskelijat ovat osoittaneet huhtikuun lopusta lähtien mieltään presidentti Pierre Nkurunzizan presidenttiehdokkuutta vastaan.

Ulkomaat
Mies palavien renkaiden edessä.
Dai Kurokawa / EPA

Noin 200 opiskelijaa on murtautunut Yhdysvaltain suurlähetystöön levottomuuksien riepottelemassa Burundissa. Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään presidentti Pierre Nkurunzizaa vastaan lähetystön ulkopuolella.

Kun Burundin poliisi uhkasi hajottaa mielenosoittajien leirin, opiskelijat konttasivat Yhdysvaltain suurlähetystön portin ali ja aidan yli. Yhdysvaltain aseistautuneet merijalkaväensotilaat seurasivat tapahtumia lähetystön katolta. Opiskelijat jäivät istumaan lähetystön pihalle ja nostivat kätensä ilmaan.

Poliisi on vaatinut heitä poistumaan alueelta. Opiskelijat ovat pitäneet mielenosoituksiaan Yhdysvaltain suurlähetystön lähellä, koska he uskovat, että paikassa on turvallisempaa kuin kaupungilla.

Presidentti Pierre Nkurunziza on asettunut ehdolle kolmannelle kaudelle presidentinvaaleissa, vaikka maan perustuslainsäädännössä määritellään, että presidentti voi istua tehtävässään kaksi viisivuotiskautta. Opiskelijat vastustavat presidentin kolmatta kautta. Maassa järjestetään presidentinvaalit heinäkuun 15. päivänä.

Ainakin 77 ihmistä on kuollut levottomuuksissa, jotka alkoivat, kun presidentti ilmoitti aikeistaan huhtikuun lopulla. Lähes 100 000 ihmistä on paennut maasta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset