1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

"Selkäydinnestenäytettä olen päässyt ottamaan" – kesä kasvattaa lääketieteen opiskelijoista lääkäreitä

Lääketieteen opiskelijoille kesä on tärkeää aikaa oman ammattitaidon kannalta. Kesäsijaisena moni pääsee ensimmäistä kertaa tositoimiin.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Yhteispäivystyksen aamu on rauhallinen. Potilaita on vain muutama, mutta todennäköisesti tilanne ei kestä kauaa.

– Eilen oli hiljainen päivä, joten tänään on varmaan hässäkkää, nauraa apulaislääkäri Antti Wedenoja.

Wedenoja on yksi noin 40 lääketieteen opiskelijasta, jotka työskentelevät kesän ajan Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa. Apulaislääkärin titteli edellyttää neljän vuoden opintoja ja lääketieteen kandidaatin tutkintoa. Ensimmäistä kesää lääkärin sijaisena toimiva Wedenoja ei osannut tilannetta etukäteen jännittää.

– Se meni ihan omalla painollaan. En minä edes ajatellut sitä etukäteen hirveästi, minä vain tulin tänne ja sitten kaikki on mennyt hyvin.

Toimenpiteiden tekeminen ensimmäistä kertaa ei silti ole aivan läpihuutojuttu.

– Selkäydinnestenäytettä olen päässyt ottamaan, samoin luuydinnäytteitä. Kyllähän se vaati äärimmäistä keskittymistä, ei siinä hirveästi pysty huomioimaan ympäröivää maailmaa kun ensimmäisiä kertoja tekee. Mutta kun sen yhden kerran on tehnyt, sen jälkeen tulee aika selvä malli päähän, että miten tämä homma menee.

Kyllähän se vaati äärimmäistä keskittymistä, ei siinä hirveästi pysty huomioimaan ympäröivää maailmaa kun ensimmäisiä kertoja tekee.

Apulaislääkäri Antti Wedenoja

Annika Ström puolestaan toimii sairaalassa amanuenssina eli lääkäriharjoittelijana. Hän pääsee lääkärin sijaiseksi vuoden kuluttua.

– Aluksi jännitti, mutta siinä se on mennyt omalla painollaan. Kyllä välillä tulee sellainen olo että apua, jos minun pitäisi yksin päättää niin mitäköhän tekisin. Mutta sehän tulee sitten kokemuksen kautta.

Tekemällä oppii

Ström ja Wedenoja ovat yhtä mieltä siitä, ettei lääkärin työtä lopulta opi kuin tekemällä.

– Perustiedot ja teoriapohja tulevat tietenkin kirjoista, mutta käytäntö opettaa, Ström toteaa.

Lääketieteen opiskelijoilla on oltava nimetyt ohjaajat, jotka huolehtivat, ettei vastuuta tule liikaa. Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kesätyöntekijät ovat opastukseensa tyytyväisiä.

– Meillä on koko ajan vähintään puhelimen päässä joku heti tavoitettavissa, jos tulee jotakin. Paljon saamme myös ohjatusti tehdä asioita, niin että erikoislääkäri on vieressä katsomassa. Tukea ja opastusta on ollut tosi hyvin tarjolla.

Entä se valkoinen takki, miltä tuntui vetää se ensimmäisen kerran päälle?

– Olihan se erityinen fiilis, mutta nyt siihen on jo tottunut, Wedenoja muistelee opiskelujen alkuaikoja.

– Minulla ei tullut mitään sellaista että jes, vaan se kuului asiaan, Ström pohtii.

Vaikka takin symboliarvo on suuri, se ei ole pukimista käytännöllisin.

– Tämä jää aina taskusta kiinni johonkin ovenkulmiin ja kun nousee tuolilta, se on kiinni joka paikassa, tulevat lääkärit nauravat.