Hyppää sisältöön

Myanmarin parlamentti äänesti uudistuksia vastaan – Aung San Suu Kyi ei pääse ehdolle

Perustuslakiuudistusten läpimenoon olisi vaadittu yli 75 prosentin kannatus. Armeijalla on 25 prosenttia parlamenttipaikoista.

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi. Kuva: Nyein Chan Naing / EPA

Myanmarin parlamentti hylkäsi torstaina perustuslakiuudistukset, jotka olisivat vähentäneet armeijan valtaa.

Äänestystuloksen katsotaan merkitsevän, että Myanmarin oppositiojohtaja, rauhannobelisti Aung San Suu Kyi ei voi asettua ehdolle myöhemmin tänä vuonna järjestettävissä presidentinvaaleissa.

– En ole yllättynyt. Tulos tekee erittäin selväksi, että perustuslakia ei voida koskaan muuttaa vastoin armeijan edustajien tahtoa, Suu Kyi kommentoi tulosta uutistoimisto AP:n mukaan.

Armeijalla veto-oikeus perustuslain muutoksiin

Myanmarin armeijalla on edelleen käytännössä veto-oikeus perustuslain muutoksiin, vaikka sotilasjuntan valtakausi päättyi virallisesti vuonna 2011. Armeijalle on jyvitetty 25 prosenttia parlamenttipaikoista, ja perustuslain muuttamiseen tarvitaan yli 75 prosentin kannatus.

Torstaina parlamentti äänesti kumoon uudistusesityksen, joka olisi vähentänyt perustuslain muuttamiseen tarvittavan osuuden 70 prosenttiin.

Lisäksi kaatui esitys, joka olisi muuttanut toista, suoraan Suu Kyihin vaikuttavaa lakia. Tällä hetkellä Myanmarin laki määrää, että presidentiksi tai varapresidentiksi ei voida valita henkilöä, jonka puoliso tai lapsi on lojaali vieraalle valtiolle. Suu Kyin edesmennyt puoliso ja hänen kaksi poikaansa ovat Britannian kansalaisia.

Uutistoimisto AP:n mukaan esitetty uudistus ei olisi kumonnut pykälää, mutta siitä olisi poistettu kohta, jonka mukaan ulkomaalainen puoliso on este ehdokkuudelle.

.
.