Piensijoittajien usko Talvivaaraan lähenee liikuttavaa: Valtiota syytetään ristiriitaisesta ja poukkoilevasta toiminnasta

Piensijoittajien kannalta on oleellisinta pääseekö Talvivaara osallistumaan uuden kaivosyhtiön toimintaan.

talous
Antti Lahtinen
Antti LahtinenYle

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen iloitsi Talvivaaran yhtiökokouksen päätöksestä muuttaa saneerausvelat yhtiön osakkeiksi.

Tätä kautta myös Talvivaaran saneerausmenettely jatkuu, ja konkurssi vältettiin ainakin toistaiseksi.

– Seuraava kysymys on sitten, mistä yhtiö saa uutta rahoitusta toiminnan jatkamiseen.

Lahtinen korostaa, että piensijoittajien kannalta suurin kysymys on pääseekö Talvivaaran emoyhtiö osallistumaan kaivosta pyörittävän Talvivaara Sotkamon toimintaan eli uuteen kaivosyhtiöön.

Lahtisen mukaan Talvivaara-sijoituksella ei ole tällä hetkellä juurikaan arvoa.

Kaivoksesta kiinnostunut pääomasijoittaja Audley Capital ei ole löytänyt uutta rahoitusta.

Lahtinen arvioi, että Talvivaaran kaivosyhtiö olisi päässyt uudelleen takaisin keskusteluihin. Hän perustaa tietonsa yhtiökokouksessa kuulemaansa ja julkisuudessa liikkuneisiin spekulaatioihin.

Toimitusjohtaja Pekka Perä jätti yhtiökokouksessa lukuisia varaumia, ja varoitti, että on edelleen mahdollista, että Talvivaara menee konkurssiin ja piensijoittajat menettävät lopullisesti rahansa.

Piensijoittajien toivo Talvivaaran noususta elää

Tätä kaikkea vasten piensijoittajien usko Talvivaaraan hipoo jo liikuttavaa.

Lauri Sivula sanoi, että hän äänesti velkojen osakkeiksi muuttamisen puolesta, jotta yhtiö ei menisi konkurssiin.

– Jos yhtiö pystyisi siitä kuopasta vielä nousemaan, ja palaaman toimintaan mukaan. Toivon, etteivät kaivosyhtiön vaikeudet veisi suomalaisilta sijoittajilta uskoa kaivostoimintaan ja yleensäkin meidän teollisuuteen. Me ollaan Talvivaaraa rakennettu nyt kuusi vuotta ilman osinkoa.

Sivula ei ole menettänyt yöuniaan Talvivaaran takia; sijoittamiseen liittyy aina riski. Valtion toimintaa hän pitää ristiriitaisena.

– Olen hämmästellyt käänteitä. Eräät ministerit ovat lupailleet, että valtio on mukana, mutta yhtäkkiä (edellinen elinkeinoministeri) Jan Vapaavuori ilmoittaa, että vain kuolleen ruumiini yli, jos Pekka Perä jatkaa. Se on jo henkilökohtaista.

Myös toinen piensijoittaja Tarja Bellaveglia elättelee vielä toivonvirettä, että Talvivaarasta tulisi kannattava yritys. Bellavegliastakin valtion toiminta kaivoksen kanssa on ollut poukkoilevaa.

– Valtion pitäisi ottaa vähän sellainen pitkän tähtäimen linja.

Lauri Luukkanen puolestaan olisi valmis sijoittamaan yritykseen vielä lisää rahaa uudessa osakeannissa. Myös Luukkanen on ihmetellyt valtion roolia yhtiön ajautuessa voimakkaisiin vaikeuksiin ja rahoitusjärjestelykuvioissa.

– Ei ole toimittu avoimesti, ei ole otettu osakkeenomistajia huomioon, harmittelee Luukkanen.