Kokenut fysioterapeutti tekonurmista: "Rasitusvammat lisääntyneet räjähdysmäisesti"

Tekonurmesta on tullut yleinen pelialusta meillä ja maailmalla. Suomessa synteettinen nurmi mahdollistaa ulkolajien harrastamisen vuoden ympäri. Fysioterapeutti Juha-Pekka Kallion mukaan yleistynyt alusta näkyy kuitenkin urheiluvammojen määrässä ja laadussa.

urheilu
Tekonurimikenttä, jossa viivoja. taustalla huoltokoppi ja katsomoa.
Carolus Manninen / Yle

Suomen ilmaston olosuhteita kestävät tekonurmet on otettu vastaan avosylin. Keinonurmikentät ovat helppohoitoisia ja niiden huoltamisen kustannukset merkittävästi pienempiä kuin luonnonnurmen.

Kaikki eivät suhtaudu tekonurmiin yhtä innokkaasti. Keinoalustan ympärillä kiistellään sen vaikutuksista vammojen syntymiseen. Jalkapallon parissa pitkään työskennellyt ja FC Jazzin fysioterapeuttina toiminut Juha-Pekka Kallio pitää kasvavaa tekonurmitrendiä huolestuttavana.

– Varsinkin paljon harjoittelevien lasten ja nuorten kantapään ja polvien kasvulinjojen rasitusvammat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Tekonurmi aiheutti loukkaantumispiikin

Kallio muistaa kun ensimmäinen hiekkatekonurmi saapui Poriin 1990-luvun alussa.

– Kenttä aiheutti alussa erilaisia jalkaterän rasitusvammoja, jotka olivat silloin harvinaisia. Myös polvien, nilkkojen ja akillesjänteiden vammoja tuli paljon. Siinä oli selvä piikki, joka tietysti saattoi johtua myös uuden hallin rajusta käytöstä.

Vaikka tekonurmet ovat alkuajoista kehittyneet huomattavasti pehmeämpään suuntaan, Kallio pitää loukkaantumisen riskiä suurempana kuin perinteisellä nurmella pelatessa.

– Kitka on suurempi ja alusta jäykempi. Nilkat ja polvet vaativat hyvää liikkuvuutta. 90 prosenttia jalkapallon loukkaantumisista saattuu alaraajoihin. Tekonurmi vähentää toisaalta lihasperäisiä vammoja.

Huolellinen verryttely tarpeen

Varsinkin luonnonnurmeen tottuneiden pelureiden hermosto ja lihakset vaativat totuttelua tekonurmella pelatessa.

– Varsinkin nuorille treenaajille suosittelen hyvää verryttelyä ja totuttelemista. Alkulämmittelyyn täytyy selkeästi enemmän panostaa tekonurmella, jos on tottunut luonnonnurmeen, Kallio toteaa.