Näitkö hirvikärpäsen vai sen harmittoman serkun? Professori: Helppo sekoittaa

Sosiaalisessa mediassa on jo voinut törmätä kesän ensimmäisiin tuskailuihin hiuksiin tarttuvista hirvikärpäsistä. Väärä hälytys: asiantuntijan mukaan kyseessä on lähes varmasti hirvikärpäsen sukulainen lintukärpänen.

Kotimaa
Hirvikärpänen ihmisen kulmakarvassa.
Hirvikärpänen on 6–7 mm kokoinen riesa.Yle

Oulun yliopiston professori Arja Kaitala nauraa, kun häneltä kysytään mielipidettä kesäkuun loppupuolella kuoriutuneista hirvikärpäsistä.

– Ei, se ei voi olla hirvikärpänen. 98 prosentin varmuudella kyse on lintukärpäsestä. Löysin juuri hiuksistani sellaisen.

Lajit ovat läheistä sukua toisilleen. Hirvikärpäsiä tutkinut Kaitala kertoo, että lintukärpänen näyttää maallikon silmään ihan samalta kuin hirvikärpänen. Lajit erottaa toisistaan ainostaan siipisuonien väri ja se, että hirvikärpänen pudottaa siipensä laskeuduttuaan isäntäeläimeen ja lintukärpänen ei.

Lintukärpänen laskeutuu ihmiseen melko harvoin, sillä niitä on määrällisesti paljon hirvikärpäsiä vähemmän. Kaitala ei ole koskaan kuullut, että lintukärpänen purisi ihmistä. Sen sijaan hirvikärpänen voi rouskaista ihmistä, mutta isäntäeläimekseen se tarvitsee hirven.

Eri lintulajeilla on omat lintukärpäsensä. Kaitalan mukaan lintukärpänen saattaa eksyä ihmiseen juuri näihin aikoihin, kun linnunpoikaset lähtevät pesästä.

Paljonko niitä tulee?

Hirvikärpäset kuoriutuvat lämpimänä kesänä aikaisintaan heinäkuun lopussa. Yleensä niitä alkaa olla paljon vasta elokuussa, mutta niitä on havaittu jopa marraskuussa.

98 prosentin varmuudella kyse on lintukärpäsestä. Löysin juuri hiuksistani sellaisen.

Arja Kaitala

– Hirvikärpästen kuoriutumisen aikataulu on aika vakio, sanoo tutkija Petteri Nieminen Itä-Suomen yliopistosta.

Sitä, kuinka paljon hirvikärpäsiä on tänä vuonna tulossa, on vielä tutkijoiden mukaan hankala arvioida. Eniten vaikuttaa se, kuinka paljon seudulla on ollut hirviä edellisenä syksynä. Myös kuivuus ja viileys vaikuttavat: kun on kylmempää, hirvikärpäset eivät lennä yhtä paljon kuin lämpimällä.

Hirvikärpänen on levittäytynyt Suomeen häkellyttävän nopeasti. Vielä 1970-luvulla lajia ei tavattu Suomessa käytännössä ollenkaan. Nykyään sen levinneisyys lähestyy jo napapiiriä.

– On monta asiaa, mitä hirvikärpäsestä ei tiedetä. Esimerkiksi siinä on vielä selvitettävää, miksi ne selviävät niin hyvin erilaisista olosuhteista, Nieminen kertoo.