1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Terästehtaalta leviää mystistä kalkkipölyä – lähialueen asukkaille jaetaan ilmaisia autonpesuja

SSAB:n Raahen terästehtaalta on päässyt alkukesän ajan ilmaan kalkkipölyä, joka sataa veden mukana maahan. Arvion mukaan pölyä on levinnyt tehtaalta parin–kolmen kilometrin säteelle, ja se on sotkenut esimerkiksi ajoneuvoja.

Kalkinpoistosuihkeita on jaettu Raahessa terätehtaalta kalkkipölystä kärsineille kesän 2015 mittaan.
SSAB:n terästehtaalta on viime viikkoina jaettu ilmaisia autonpesukuponkeja, joilla vahingon kärsineet ovat voineet käydä pesemässä autonsa paikallisella huoltoasemalla. Mukaan on tullut myös pullollinen kalkinpoistoainetta tehtaalta sateiden mukana leviävän kalkkipölyn poistamiseen. Itse kalkkipölyn lähde on edelleen mysteeri.

Raahen terästehtaalta leviävän kalkkipölyn alkuperä on vielä mysteeri. SSABN:n Raahen tehtaan ympäristö- ja energia-asioista vastaava johtaja Harri Leppänen sanoo, että tehtaalla selvitetään mahdollisia syitä ja samalla suljetaan pois laskuista eri vaihtoehtoja.

– Tällä hetkellä ei vielä pystytä yksilöimään, mikä se päästölähde on.

– On jo tehty monenlaisia toimenpiteitä: on tehty muutoksia pölynpoistojärjestelmiin, vaihdettu suodattimia ja lisätty visuaalista seurantaa, kuvailee Harri Leppänen kalkkipölyn lähteen etsintää.

Jatkunut nelisen viikkoa

Kalkkipölyn leviäminen on suhteellisen tuore ilmiö. Noin kuukauden päivät SSAB on muun muassa jakanut lähialueen asukkaille kuponkeja ilmaisiin autonpesuihin sekä kalkinpoistoaineita tehtaan portilta.

– Tapauksia on ollut viime viikkojen aikana aika paljon ja se saattaa liittyä myös osittain sateiseen alkukesään. Olemme huomanneet, että kosteus saattaa olla osatekijä.

– Sade tuo pölyn näkyväksi ja laskeuttaa sen autojen pinnoille.