Katkera kiista kylpytynnyrin savuista – apua haettu oikeudesta saakka

Porilaisen kaupunginosan asukkaiden välejä on kiristänyt kiista kylpytynnyrin lämmittämisessä syntyvistä savukaasuista. Asiaa käsitellään jo kolmatta vuotta.

Kotimaa
Uusia kylpytynnyreitä.
Tehdasvalmiita kylpytynnyreitä myyntikääreissä.Yle

Porissa jatkuu kiista erään asukkaan kylpytynnyrin lämmittämisessä syntyneistä savukaasuista. Naapurien mielestä savu haittaa heidän elämäänsä.

– Toiset alkavat yskiä, huulet palavat muutaman minuutin oleskelusta pihalla, suun limakalvot palavat, kurkku menee tukkoon, silmät kirvelevät. Emme voi oleskella pihallamme käryn ja savun vuoksi, valituksen allekirjoittanut kahdentoista hengen joukko kirjoittaa.

Kaikki valituskirjelmän allekirjoittajat eivät kuitenkaan ole alueen asukkaita, vaan muita henkilöitä, jotka ovat käyneet valittajien luona toteamassa haittoja.

Oikeus palautti käsittelyyn

Asiasta jo vuonna 2013 tehty valitus ei ensin saanut vastakaikua Porin ympäristölautakunnalta, joka katsoi, että kiista on yksityinen riita-asia. Hallinto-oikeus totesi toisin ja palautti asian lautakunnalle.

Savuhaittojen laajuutta on selvitelty viranomaisvoimin kattavasti. Paikalla on käyty tekemässä tarkastuksia, alueella on järjestetty postikyselyjä, ja lisäksi asukkaita on pyydetty pitämään kirjaa savuhaittojen esiintymisestä.

Ristiriitaisia havaintoja

Selvitysten perusteella ympäristöviranomaiset ehdottavat, että valitus hylätään. Kaupungin mielestä ei ole pystytty kiistattomasti osoittamaan, että naapurien kokema savuhaitta johtuisi valituksen kohteena olevan kylpytynnyrin lämmittämisestä.

Lisäksi selvityksissä on todettu, että kylpytynnyriä lämmitetään enimmillään vain 1–4 kertaa kuukaudessa. Silti eräs valittaja on kokenut haittoja peräti 27 päivänä.

Tynnyriä ei ollut omistajan mukaan lämmitetty kertaakaan 7–8 kuukauteen ennen tontilla tehtyä tarkastusta, mutta naapurit olivat ilmoittaneet kokeneensa savuhaittoja myös tuona aikana.

Naapurit olivat kokeneet haittaa myös silloin, kun kylpytynnyrin omistaja ei ollut edes kotona. Valittajien lisäksi muut alueen asukkaat eivät ole kokeneet haittaa kylpytynnyrin käytöstä.

Viranomaiset katsovat, että asian käsittely voidaan päättää tähän.