1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Rinne puristi Soinilta lupauksen olla leikkaamatta Kreikan velkoja – "Me emme ole mikään Syriza"

Kreikan velkaongelmiin liittyvät kysymykset hallitsivat kevätkauden viimeistä eduskunnan kyselytuntia. Kysymyksiin Kreikan kriisin hoidosta joutui vastaamaan pääministerin sijaisena toiminut ulkoministeri Timo Soini (ps.).

politiikka
Timo Soini
Timo SoiniYle

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti eduskunnan kevätkauden viimeisen kyselytunnin vaatimalla pääministerin sijaisena toimineelta ulkoministeri Timo Soinilta (ps.) lupauksen siitä, että Suomi ei suostu Kreikan velkojen leikkaamiseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut paikalla kyselytunnilla, joten Soini toimi hänen sijaisenaan.

Pyydän, että vastaatte suoraan, jotta jokainen tv-katsoja saa selvän vastauksen.

Antti Rinne

– Voitteko luvata Suomen kansalle, että Kreikan velkoja ei leikata ja että Suomi ei lipeä yhteisvastuun tielle. Pyydän, että vastaatte suoraan, jotta jokainen tv-katsoja saa selvän vastauksen. Kyse on heidän rahoistaan, Rinne tivasi Soinilta.

Kreikan velkaohjelma umpeutuu ensi tiistaina. Kreikan on myös maksettava tuolloin lainansa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Kreikka ja EU yrittävät päästä sitä ennen sopuun velkaohjelman jatkosta.

Soini muistutti, että Suomen johdonmukainen linja on ollut koko ajan, että Kreikan velkoja ei leikata.

– Suomi ei suostu velkojen leikkaamiseen ja tämä on selvästi myöskin määritelty hallituksessa, Soini vakuutti.

Rinteelle vastaus ei kuitenkaan riittänyt, vaan hän kysyi uudestaan, pitääkö Soini kaikissa oloissa kiinni siitä, että Kreikan velkoja ei leikata suomalaisten kustannuksella.

– Me emme ole mikään Syriza – tämä hallitus eikä perussuomalainen puolue – joka ei pidä huolta niistä kansainvälisistä sitoumuksista, joita joku edellinen hallitus on mahdollisesti antanut...me emme suostu siihen, että velkoja leikataan, Soini toisti.

Soini ja Urpilainen kiistelivät vakuuksista

Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) kysyi puolestaan, onko hallituksella suunnitelmaa sen varalle, että Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Sanonpa sen vain, että toinen kutsuu niitä vakuuksiksi, joku toinen tuottojenvaihtosopimukseksi.

Timo Soini

– Oletteko valmiita myös tässä B-vaihtoehdossa pitämään kiinni niistä vakuuksista, joita viime vaalikaudella Suomelle neuvoteltiin, joita tällä hetkellä on tilillä yli 900 miljoonaa euroa, itse tuolloin valtiovarainministerinä toiminut Urpilainen kysyi.

– Vakuuksista on kahta tulkintaa. Sanonpa sen vain, että toinen kutsuu niitä vakuuksiksi, joku toinen tuottojenvaihtosopimukseksi, Soini vastasi.

Soini huomautti, että Suomella ei ole sopimusta Kreikan valtion kanssa, vaan kreikkalaisten pankkien kanssa.

– Silloin, kun tämä sopimus tehtiin, valtiovarainministeri laittomasti salasi nämä asiakirjat, jotka vasta oikeuden päätöksellä tulivat julkisiksi, Soini näpäytti Urpilaista.

Soini vakuutti vielä uudestaan, että hallitus ajaa Suomen etua eikä aio suostua velkaleikkauksiin.

Lue seuraavaksi