1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obamacare jatkuu – korkein oikeus äänesti terveysuudistuksen puolesta

Tuomio tarkoittaa, että miljoonat amerikkalaiset saavat pitää edulliset sairausvakuutuksensa. Presidentti Barack Obama haastettiin viime vuonna oikeuteen valtuutensa ylittämisestä terveysuudistuksella.

Ulkomaat
Ihmisiä seisomassa jonossa juhlavan rakennuksen edessä.
Ihmiset jonottivat kuulemaan korkeimman oikeuden päätöstä muun muassa Obamacare-terveysuudistuksesta Washington DC:ssä 25. kesäkuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti torstaina, että terveydenhuoltouudistus Obamacare pysyy voimassa.

Tuomio tarkoittaa, että miljoonat amerikkalaiset saavat pitää edulliset sairausvakuutuksensa. Korkein oikeus päätti äänin 6-3, että Obamacarelle keskeinen valtion myöntämä verotuki säilytetään.

Presidentti Obama kitti oikeuden päätöstä puheessa torstaina. Hänen mukaansa ei ole epäilystäkään siitä, että terveyslaki toimii.

– Affordable Care Act [terveydenhuoltouudistus] on täällä jäädäkseen, Obama sanoi.

Republikaanit syyttivät presidentti Barack Obamaa valtuutensa ylittämisestä terveysuudistuksella. Yhdysvaltain edustajainhuone, eli kongressin alahuone, hyväksyi viime kesänä päätöksen haastaa presidentti oikeuteen. Kongressin alahuoneessa on republikaanienemmistö.

Kohtuuhintainen sairasvakuutusjärjestelmä on ollut presidentin keppihevonen, ja oikeuden päätös on tärkeä voitto demokraattiselle hallinnolle. Tämä on jo toinen kerta kolmessa vuodessa kun korkein oikeus päätti Obaman eduksi Obamacarea vastaan nostetussa kanteessa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi