1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollannilta anteeksipyyntö Srebrenican joukkomurhan uhreille – ensimmäistä kertaa

Bosnian serbijoukot tappoivat Srebrenicassa kolmen päivän aikana noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Ulkomaat
Omaisten tunnelmia Hollannin korkeimman oikeuden tuomion jälkeen.
Omaisten tunnelmia Hollannin korkeimman oikeuden tuomion jälkeen syyskuussa 2013 Haagissa.Martijn Beekman / EPA

Hollanti on ensimmäistä kertaa pyytänyt anteeksi Srebrenican joukkomurhan uhrien omaisilta, Hollannin puolustusministeriöstä kerrotaan. Hollanti, joka johti YK:n turva-alueen valvontaa, pakotti kolme muslimimiestä poistumaan turvasta Srebrenicassa vuonna 1995.

Miehet tapettiin.

Heidät omaisensa vetivät Hollannin valtion oikeuteen tapahtuneesta, koska he uskoivat, että miehet olisi voitu pelastaa. Hollannin korkein oikeus totesi syyskuussa 2013, että Hollannin valtio oli vastuussa miesten kuolemasta.

– Puolustusministeri Jeanine Hennis-Plasschaert keskusteli omaisten kanssa viime vuoden kesäkuussa ja pyysi anteeksi, puolustusministeriö sanoo tänään torstaina julkaistussa tiedotteessaan.

– Valtio pahoittelee, että Mustafic ja Nuhanovicsit joutuivat poistumaan turva-alueelta.

Anteeksipyyntö on julkaistu vasta nyt, koska tapettujen miesten omaisten asianajajien ja Hollannin valtion väliset keskustelut ovat olleet kesken. Hollannin hallitus on luvannut maksaa miesten perheille 20 000 euron korvaukset, mutta puolustusministeriö ei vahvistanut tietoa tänään torstaina.

Muhamed Nuhanovic työskenteli YK-joukkojen tulkkina ja Rizo Mustafic sähkömiehenä. Kolmas tapettu oli Nuhanovicin isä Ibro.

Bosnian serbijoukot tappoivat Srebrenicassa kolmen päivän aikana noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Verilöyly oli Euroopan historian pahin sitten toisen maailmansodan. Bosnian serbien armeijaa johti kenraali Ratko Mladic.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi