Ruotsi aikoo tiukentaa aseviennin ehtoja – demokratia halutaan kriteeriksi

Tuoreessa parlamentaarisessa selvityksessä ehdotetaan, että asevientipäätöksiä punnittaessa otettaisiin huomioon sekä maan demokratian tila että ihmisoikeuksien toteutuminen. Selvityksen tehnyt komitea haluaa myös lisätä asevientipäätösten avoimuutta.

Ulkomaat

Ruotsissa perjantaina julkistettava parlamentaarinen selvitys vaatii maata kiristämään sotatarvikevientinsä ehtoja, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet.

Sotatarvikevientikomitea KEX (siirryt toiseen palveluun) katsoo selvityksessään, että vakavien puutteiden demokratiassa pitäisi muodostaa este aseviennille. Demokratian tunnusmerkkeinä ovat oikeusvaltio, poliittiset puolueet ja toimiva parlamentti.

Asevientipäätöksiä harkittaessa punnittaisiin sekä muodollista että tosiasiallista demokratiaa, selvitystä laatimassa olleet kuuden puolueen edustajat kertovat Dagens Industri (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Demokratiavaatimus tulisi jo olemassaolevien ihmisoikeuskriteerien rinnalle, ja ihmisoikeuskriteerejä selkeytettäisiin.

Demokratia ja Ruotsin intressit puntarissa

Mitään absoluuttista kieltoa ei kuitenkaan tulisi, Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Vientilupa voitaisiin myöntää, jos puolustus- ja ulkopoliittiset intressit katsottaisiin painavammiksi. Niiden pitäisi kuitenkin olla sitä vahvempia, mitä huonompi maan demokratian tila on.

Myös jälkitoimitusten sääntöjä tiukennettaisiin. Jälkitoimituksina saisi toimittaa vain sellaisia komponentteja, jotka liittyvät selkeästi vietyihin tuotteisiin.

Selvityksessä halutaan myös lisätä hallituksen roolia tärkeissä vientiasioissa. Strategisten tuotteiden tarkastuslaitos ISP (siirryt toiseen palveluun) saisi selkeämmän jälkivalvontatehtävän.

Kritiikkiä odotetaan sekä aseteollisuudelta että aseviennin vastustajilta

Selvityksessä kehotetaan myös lisäämään avoimuutta asevientipäätöksissä. Tämä parantaisi mahdollisuuksia poliittisen vastuun vaatimiseen, puolueiden edustajat toteavat Dagens Industri -lehden kirjoituksessaan.

Selvityksen ehdotuksilla on takanaan puolueiden enemmistön tuki. Sitä kannattavat sekä hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue että maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, kansanpuolue ja keskustapuolue. Eriävän mielipiteensä ovat esittäneet ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolue, SVT kertoo.

SVT toteaa, että aseviennin vastustajat ovat todennäköisesti tyytymättömiä siihen, ettei asevientiä diktatuurimaihin kielletä ehdottomasti. Kritiikkiä SVT odottaa myös aseteollisuudelta sääntöjen tiukkenemisen takia.