Orpo: Turvanpaikanhakijoiden määrä nousee hurjaa tahtia – jyvitysneuvotteluista tulossa hankalat

Sisäministeri on tyytyväinen Brysselissä syntyneeseen sopuun, mutta se on hänen mielestään vain "aspiriinia". Sopimus voi myös houkutella uusia ihmisiä pyrkimään Eurooppaan, Petteri Orpo myöntää.

politiikka
Petteri Orpo
Sisäministeri Petteri Orpo Helsingissä 27. toukokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) uskoo EU:ssa myöhään torstaina syntyneen pakolaisten ja turvapaikanhakijoita koskevan sovun pitävän, koska siitä sovittiin korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Brysselin sopimus ei jätä Orpon mielestä mahdollisuutta, että jotkut maat vielä ilmoittaisivat, etteivät he ota pakolaisia vastaan.

– Tämä on nimenomaan "vapaaehtoinen pakko", Orpo sanoo.

Asia on kuitenkuin poikkeuksellisen vaikea, joten heinäkuussa käynnistyvistä maakohtaista taakanjakoa koskevista neuvotteluista tulee varmasti poikkeuksellisen hankalat, hän uskoo.

Suomelle lankeavaa osuutta on Orpon mukaan hyvin vaikea sanoa tässä vaiheessa. Se voi olla komissiossa kahdelle vuodelle jo jyvitetty 800 tai suurempi tai pienempi.

– Meille tulee tänä vuonna aivan itse hakeutuen ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Tänään puhutaan jo 8 000:sta, viime viikolla puhuttiin 7 000:sta ja edellisviikolla 6 000:sta, Orpo sanoo.

Orpon mukaan pelkästään itse hakeutuvat muodostavat Suomelle erittäin suuren haasteen. Vastaanottokeskuksia on jo jouduttu lisäresurssoimaan, samoin viranomaisia, hän sanoo.

Orpon mukaan tärkeää on, että turvapaikkahakemusten käsittely on nopeaa, jotta perusteettomat turvapaikanhakijat voidaan erotella nopeasti. Lyhyt käsittelyaika vähentää myös houkuttelevuutta tulla Suomeen.

Orpon mukaan Brysselin päätös oli odotettu.

– Nyt täytyy löytää se määrä, joka näitä ihmisiä Suomeen osoitetaan. Toivon, että siinä otetaan mahdollisimman hyvin huomioon eri maiden kantokyky, Orpo sanoo. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että Bulgaria ja Unkari jäivät sovun ulkopuolelle, koska näihin maihin suuntautuu jo nyt paljon muuttoliikennettä.

Sopimus vain "aspiriinia" , voi myös houkutella lisää tulijoita

Orpon mukaan Brysselissä syntyneessa sovussa on kyse pelkästään "aspiriinista".

– Meidän täytyy olla tiukkoja siitä, että vaikutetaan varsinaiseen syyhyn eli siihen, että turvapaikanhakijoita ja laittomia maahantulijoita on niin paljon.

Orpon mukaan täytyy vaikuttaa lähtömaiden olosuhteisiin, kitkeä Välimeren ja Länsi-Balkanin ihmissalakuljetusta, pistää rajavalvonta kuntoon ja identifioida kaikki Eurooppaan saapuvat. Lisäksi on luotava tehokas palautusjärjestelmä ihmisille, jotka ovat tulleet Eurooppaan laittomasti tai ilman perusteita.

Näillä keinoilla pystytään keskittymään niiden auttamiseen, jotka ovat suurimmassa hädässä, hän sanoo.

– Näin on, jos näitä mainitsemiani asioita ei saada kuntoon. Valitettavasti Italia ja Kreikka eivät ole saaneet näitä asioita ajallaan kuntoon. Niiltä on vuosia edellytetty rajavalvonnan tehostamista, ihmisten identifiointia ja tehokasta palautusjärjestelmää.

Euroopan unionin on Orpon mukaan puututtava ongelmaan todella päättäväisesti. Eurooppa on hänen mukaansa jopa historiansa suurimman haasteen edessä tämän muuttopaineen alla. Jos muuttopaine on hallitsematon, voivat seuraukset olla dramaattisia, hän sanoo.